EgyébKiemeltKultúra

Emlékidéző: Ezek voltak a gyerekkorunk legmeghatározóbb szórakozási eszközei

Mindannyian emlékszünk a híres neves diavetítőre, amely egész estés szórakozást nyújtott az egész családnak. Idézzünk fel néhány retro különlegességet, amiknek gyermekkorunk meghatározó pillanatait köszönhetjük.

Kezdjük a diavetítővel.
Apró pici színes hengeralakú műanyagban feltekert diafilmeket kellett belehelyezni az akkori „mozigépbe”, amit falra, lepedőre vetítve elénk vetítette a meséket, történeteket. Órákig képesek voltunk hallgatni, ahogyan szüleink mesélték az elénk táruló történeteket.

Képes volt mindnekit egész estére elvarázsolni

Babylon építőjáték

Ezt sem kell hosszasan bemutatni. Az apró kis golyók lyukakkal voltak ellátva, és a hozzátartozó kis pálcikákkal bármit meglehetett építeni, és szintén órákra letudott minket kötni, nem kellett hozzá más, csak a fantáziánk.

Moncsicsi – Miért nincs nekem? Mikor lesz nekem?

Mindenkinek, de tényleg minden gyerek játékai között megtaláltunk egyet. A majom formájú baba japánból terjedt el, méghozzá 1974, január 25-én mutatták be először. Hatalmas sikere lett, így Japántól kezdve Ausztrálián át egész Európán át minden gyerek ezzel játszott. És a dalra még emlékszünk?

Moszkvics játékautó

Kultikus darabja a régi időknek. Pedállal hajtós autó ikonikus zöld színe örökre bevésődött az emlékeinkbe.

A cipőre állítható görkorcsolya

A görkorik elődje, a két soros, cipőre rögzíthető görkorcsolya. Rengeteg gyerek hasított ezekben a szintén ikonikus darabokban. És mekkorákat lehetett vele esni…

Jojó

A jojó, amivel igen jól ellehett szórakozni. Egy időben vissza is tért, és nagy kultusza lett, versenyeket is rendeztek, hogy ki tudja tovább pörgetni, extrémebb esetekben ki tudja a legmenőbb mozdulatokkal tovább pörgetni.

Hétfőnként egy darabig a régi hatalmas tévékben csak ezt láthattuk. Aztán szépen lassan bekúsztak és a hétköznapjaink elmaradhatatlan része lett a kereskedelmi televízió.

Addig, amíg nem szögeztek le a képernyők, addig társasjátékokkal játszottunk. Nagy kedvenc volt a Kinevet a végén, a Lóverseny, Malom, és a kihagyhatatlan Gazdálkodj okosan.

Hihetetlen nem igaz? Csak végig nézünk a képeken, és rengeteg emlék felszínre tört. Ilyenkor jövünk rá, hogy az idő milyen gyorsan eltud repülni a fejünk felett. Azóta rengeteg minden megváltozott, minden egyre modernebb lett, ahogyan az emberi felfogás is. Ma már szinte lehetetlen elképzelni, hogy este ne a televízió előtt üljünk, vagy hogy az okostelefonunk nyomkodása helyett a napot társasjátékokkal üssük el. Szép idők voltak, de ezekből merített emlékeket örökre hordozzuk a szívünkben.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close