EgyébKiemeltKözélet

Elmarad a Pécsi Pride… legalábbis egyelőre!

A pécsi LMBTQ felvonulás egyelőre elmarad, mivel annak szervezői lemondták a május 16-ra tervezett eseményt. Mint ismert, egy rendezvényt ellenző online petíciót már több, mint 10.000-en aláírták, míg az ÖPE által elindított közmeghallgatás kikényszerítését célzó, és kifejezetten a pécsi polgárok többségi véleményét előtérbe helyező hivatalos aláírásgyűjtés során eddig közel 3.000 aláírás gyűlt össze mindössze 2 hét alatt. A közmeghallgatás eléréséhez a választásra jogosult pécsi szavazópolgárok minimum 5%-nak támogatása szükséges, amely az esetlegesen érvénytelenül leadott szavazatokkal együtt kb. 6-8 ezer aláírást jelent.

Kővári János, a belváros önkormányzati képviselője a hírrel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatban reagált:

“A Kormány által meghirdetett rendezvénystop után 5 nap késéssel, de a rájuk nehezedő nyomás következményeként végre lemondták a PÉCS PRIDE-ot a szervezők, azaz bizonytalan időre elhalasztották. Azt azonban nem értjük, hogy Péterffy Attila eddig miért nem szólította fel a rendezőket  erre. Az aláírásgyűjtést a jelen helyzetben felfüggesztjük. Amennyiben újabb időpontban mégis meg akarnák rendezni a PÉCSI PRIDE felvonulást, folytatjuk a tiltakozást” – tette egyértelművé a képviselő.

A felvonulás lemondásának hírére a következő nyilatkozat jelent meg a rendezvényt ellenző STOP PÉCS PRIDE facebook oldalon:

“A Pécs Pride szervezői bejelentették, hogy lefújják a Pécs Pride-ot! Bár tudjuk, hogy elsősorban a koronavírus miatt lépték meg azt, amit már egy hete várunk tőlünk, bízunk benne, hogy nekünk is sikerült nyomást gyakorolnunk rájuk! Reméljük ezzel a Pécs Pride ötlete egyszer s mindenkorra elfelejtődik! Ha bármikor újra eszükbe jutna szervezni a felvonulást, mi ott leszünk, hogy megakadályozzuk! Köszönjük annak a több ezer támogatónak, aki a mozgalmunk mellé állt! A következő hetekben, hónapokban pedig vigyázzunk magunkra és idős szeretteinkre, ismerőseinkre!”

Bár az esemény ideiglenes lemondásának következtében egyelőre csillapodni látszanak a kedélyek, a fenti nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy a nyilvános rendezvény megtartásának ellenzői addig fogják folytatni az aláírásgyűjtést, amíg a Pride felvonulás végleg el nem kerüli Pécset.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close