EgyébKiemeltKörnyezetvédelem

Elindult a HulladékRadar

A Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű, most induló projekt keretein belül megkezdődik az elmúlt, több évtizedes, illegálisan lerakott szeméttelepek felszámolása.

Ehhez nyújt segítséget a HulladékRadar applikáció, melynek első üteme, a tavalyi év második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak.

Tavalyi évben áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, ez év tavaszán pedig kidolgozásra kerültek azok az előterjesztések, melyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt pedig a gazdaság politikai kérdések kezelésére szolgálnak. Az ország megtisztítása mellett az a terv, hogy lerakópontokat is létrehozzanak, ahová legálisan lehet vinni a már nem kellő, nem használható tárgyakat.

Elkészült a nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia is, amelyet szeptemberben terjesztenek majd a kormány elé.

Boros Anita a projekt kapcsán így fogalmazott:

Korábban nem látott állami és önkormányzati együttműködéssel kísérletet tesznek az évtizedek alatt jogellenes hulladékelhelyezés eredményeként az erdőkben, a nemzeti parkok területén, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető hulladékok összegyűjtésére.

Ezen megvalósításában közreműködik a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az állami erdészeti társaságok, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok pályázati rendszerben a Belügyminisztérium koordinálásával.

A kormány július 15-ei ülésén döntött arról, hogy elfogadja az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szóló előterjesztést

– mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Szerinte nehéz felmérni, hogy mely területen, mekkora mértékű problémát okoz az illegális hulladék hiszen rengeteg olyan lerakó van az országban, amikről csak a közelükben élő lakók tudnak, vagy még fel sem fedezték őket.

Ennek okán jött létre a HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelyen keresztül bárki bejelenthetni, hogy milyen kategóriájú, mekkora nagyságú illegális hulladéklerakóval találkozott.

Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy nagyon nagy előrelépés lenne, ha sikerülne felszámolni a magyarországi illegális lerakóhelyeket, mindezek ugyanakkor nem elegendőek, hiszen fontos, hogy ne keletkezzenek újabb lerakóhelyek, és a megtisztított területek szeméttől mentesek legyenek. Ezért kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét. Jelenleg vannak szabályozások, de szükség van ezeknek a továbbfejlesz

turizmus.com

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close