KiemeltKözélet

Elfüstölt százmilliók Pécsett: az alternatív baloldali válságkezelés margójára

Komoly felháborodást keltett májusban, hogy Péterffy Attila 200 milliós, a pécsi óvodákat, bölcsődéket érintő elvonást jelentett be, míg szinte ezzel egy időben szinte ugyanakkora összeget kapott egy francia multicég osztalékként. Most kiderült, az eset nem egyedi, más baloldali polgármester is 100 milliós tételt juttatott ugyanannak a cégnek.

A járványhelyzet idején határozott úgy Péterffy Attila polgármester, hogy egy jelentős, összességében 200 milliós tételt von el a pécsi óvodáktól, bölcsődéktől. Ezzel nagyjából egy időben viszont egy másik döntés is született, a PÉTÁV, azaz a pécsi távfűtő osztalékáról: a városi cég az önkormányzaton kívül egy hasonló nagyságrendű tételt kell, hogy fizessen a francia tulajdonú hőerőműnek.

Az eset, illetve a két eset összességében jelentős felháborodást okozott Pécsett. Kővári János, az ÖPE-KDNP frakció vezetője úgy fogalmazott, a baloldali városvezetés az óvodák bölcsődék és szociális intézmények megszorításaiból akarja kifizetni a politikai célú pazarlásait, ez pedig elfogadhatatlan.

Hasonlóképpen tiltakozott a pécsi Fidesz-frakció is, Csizmadia Péter embertelennek nevezte a lépést, kiemelve: itt lenne az ideje, hogy Péterffy Attila is az önkormányzati dolgozók helyzetével foglalkozzon, ahelyett, hogy például a járványhelyzettel takarózva 200 millió forinthoz juttatja az egykor általa vezetett francia multicéget egy önkormányzati vállalat (vagyis közvetve a pécsi polgárok) kárára. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, korábbi pécsi alpolgármester is felhívta rá a figyelmet: Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere kihasználva a veszélyhelyzetet, 210 millió forintot vont el az intézményektől. Eközben a pécsiek távhődíj befizetéseiből osztalékként ugyanekkora összeget, mintegy 200 millió forintot juttat egykori munkahelyének, a francia multi cégnek.

A napokban azonban az is kiderült, az eset nem egyedi, a jelek szerint a baloldali városok hasonlóképpen gondolkodnak. A PestiSrácok.hu írta meg, hogy Érd baloldali polgármestere, Csőzik László a veszélyhelyzet alatt döntött úgy, hogy 100 millió forint osztalékot fizetnek egy francia multinak. Ez a cég egyébként ugyanaz, mint amelyik Pécsett is osztalékot kapott. Az osztalékot ráadásul nem a nyereségből fizették ki, hanem abból a négy éve folyamatosan felhalmozott tartalékból, amelyeket konkrét érdi beruházásokra és fejlesztésekre szántak.

A PestiSrácok.hu megjegyzi: miközben csődközeli helyzetet vizionálnak és kormányzati elnyomást harsognak a balliberális táborban, a haveri franciáknak azért suttyomban kifizetnek százmillió forintot.

De nem a PÉTÁV az egyetlen városi cég, amelyet osztalékfizetésre köteleztek Pécsett: ahogy arról már beszámoltunk, a Tettye Forrásháznak 50 milliót kell befizetni. A legutóbbi közgyűlésen a képviselők ezt is számon is kérték, mondván, az amúgy is feszes költségvetésű céget nehéz helyzetbe hozza ez a döntés (nem véletlen, hogy már többször kellett átdolgozni az üzleti tervét), ráadásul a januártól ígért béremelés is eltolódott. Érdemi válasz, megoldás erre a felvetésre sem érkezett…

A baloldali válságkezelés igen alternatív módját mutatja be a fenti formula, amely a közfeladatot ellátó szociális intézményeket megvonásban, a közüzemi cégek külföldi tulajdonosait pedig hasonló mértékű kifizetésben részesíti.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close