GazdaságKiemeltKörnyezetvédelem

Elektromos autók, e-buszok: így tisztulhat(na) Pécs levegője

Komoly sikert hozott az a kormányzati pályázat, amely az elektromos autók beszerzését támogatja. Mint ismert, Pécs előző városvezetése a közösségi közlekedés fejlesztésére is rendelt környezetbarát e-buszokat. Kérdés, folytatódik-e ez a program.

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy a kormány ötmilliárdos keretösszeggel pályázatot hirdetett elektromos autók illetve robogók vásárlására. Nem túlzás azt állítani, hogy a pályázat hatalmas sikert aratott, az 5 milliárdos alapot ugyanis két nap alatt befoglalták az igénylők.

A szakemberek szerint ennek a fő oka, hogy a kormányzati pályázati konstrukció kifejezetten kedvező volt: a magasabb, 2,5 millió forintos állami támogatást az olcsóbb e-autókra lehetett igénybe venni. Ez alapvetően a városi kategóriát jelenti, a kisebb akkumulátoros, így kedvezőbb árkategóriájú kocsikat döntően a nagyobb településeken és az agglomerációban lehet napi gyakorisággal használni az aksi hatótávolsága miatt. Viszont az állami támogatással ez a kategória már nagyon közel került a benzines új autók árához, így aki most gondolkodott új kocsi vásárlásán, annak már megérte a környezetbarát elektromosra váltania.

A szakemberek szerint egyébként az állami program révén mintegy ezer új e-autó kerülhet a magyar utakra.

A zéró emissziós elektromos járműveknek természetesen nemcsak az egyéni, hanem a közösségi közlekedésben is komoly szerepük lehet a városokban, jelentősen hozzájárulva a levegőtisztaság javításához. Kővári János, az ÖPE elnöke már 2018-tól nagyszabású utcai aláírásgyűjtést és online petíciót szervezett a baranyai megyeszékhelyen, amely során az elektromos tömegközlekedési eszközök beszerzésére több ezer támogatói aláírást sikerült összegyűjteni. Az előző, Fidesz-KDNP-s városvezetés 2019 nyarán írta alá azt a szerződést, amely szerint 10 új elektromos buszt rendelt Pécs, a komáromi gyárban már javában készülnek is a járművek.

Az ugyanakkor kérdéses, folytatódik-e a program. Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője a közelmúltban azt nyilatkozta, a jelenlegi városvezetés hivatalba lépése óta leállni látszanak a zöldberuházások, az elektromos buszok terén sincs nevesítve új fejlesztés.

Noha ez rendkívül fontos lenne, hiszen egy tisztán elektromos pécsi buszflotta révén jelentősen javulhatna a levegőtisztaság, csökkenhetne a zajterhelés, sőt a szakemberek szerint az olcsóbb üzemeltetési költségek miatt akár a viteldíjakat is mérsékelni lehetne.

Képünkön a BYD komáromi gyárában készülő új pécsi elektromos buszok egyike látható

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close