KiemeltKultúra

Eladó az Üvöltő Szelek című regényt megihlető Ponden Hall

Több, mint egy millió fontért (nagyjából 385 millió forint) kerül eladásra Brontë Üvöltő szelek című regényének ihletet adó háza.

Emily Brontë gyerekkorában gyakran üdült a nyugat-yorkshire-i Ponden Hallban. Az ingatlanért több mint egymillió fontért hirdették meg az ingatlant a tulajdonosok, akik 2014 óta panzióként üzemeltették.

A Brontë testvérek, Emily, Anne és Charlotte először 1824 szeptemberében vendégeskedtek Ponden Hallban, ahová az esőzések okozta áradás miatt mentek át. De később is számos alkalommal tettek látogatást, és Emily Brontë az Üvöltő szelek mellett, a Windfell asszonya című romantikus regényében is írt a helyről.

Ponden Hall könyvtára, amelyben Shakespeare művei is helyetkaptak, nagyon fontos volt a Brontë nővérek számára, gyakran töltötték ott az idejüket. Emily és Anne Brontë 1848 és 1849 között fél éven belül, tuberkulózis miatt hunytak el, a betegség fivérüket, Branwellt is elvitte. Charlotte Brontë a családi tragédia után is folytatta az írást, férjhez ment, ő 1855-ben halt meg. A jelenlegi tulajdonosok 1998-ban költöztek be a házba, és felújították a történelmi épültet.

Forrás: Origo

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close