KiemeltKörnyezetvédelem

Éjszakai energiatermelés napelemekkel? Lehetséges!

Egy vadonatúj fejlesztés következtében éjszaka is használhatóak lesznek a napelemek.

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már a nappalisugárzás melléktermékét, a környezetihőmérsékletnövekedést is hasznosítani tudják.

Charles Fritts amerikai feltalálónak köszönhetjük a napelemeket, aki 1883-ban készítette el az elsőt. Fotovoltaikus berendezésénél félvezető szelént vont be aranyfilmmel, ezzel már áramot tudott előállítani, ami akkor még csak 1 százalékos hatékonysággal működött. A prototípushoz képest, a ma használatos napelemek 20 százalékos hatásfokkal rendelkeznek. A 19. század óta folyamatosan fejlődik a technológia, olyan mértékben, hogy mára már kifejlesztettek azokat a napelemeket, amelyeket az éjszaka folyamán is képesek munkára fogni.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Jeremy Munday egy korábbi elméletére építkezve olyan napelem prototípust fejlesztett ki, amely az éjszaka folyamán is 50W/m2 energiát képes előállítani. Eme nagyszerű találmányát „fordított napelem” névvel áldotta meg, mégpedig azért, mert a hagyományos panelek a Napból érkező fotonok hatására létrejövő feszültséget hasznosítják, az éjszakai pedig a közelében lévő tárgyak leadott hőjét képes hasznosítani. Az újfajta termék új gyártási technológiát is eredményez a felhasználandó alapanyagok tekintetében, a működési alapelve viszont teljesen megegyezik a hagyományos napelemével.

Ez az új, innovatív megoldás a nap 24 órájában működőképes.

Persze az így előállított energiamennyiség egyelőre nem felel meg a szigetüzemű rendszereknél akkumulátorokban eltárolható és éjszaka felhasználható kapacitásokkal, de mindenképpen egy újabb jelentős mérföldkövet jelentenek a napelem-történelemben.

– olvasható az Alternatív Energia bejegyzésében

Forrás: alternativenergia.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close