EgyébGazdaságKiemelt

Egyszeri támogatást biztosít a Pécsi Önkormányzat a rászorulóknak…mennyiből is?

Egyszeri támogatási lehetőséget biztosítana a Pécsi Önkormányzat a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került polgárok számára – áll a közleményben. Az egyszeri kifizetéssel járó pénzösszeg megítéléséhez egyedi kérelmet kell majd benyújtania az érintetteknek az alábbi támogatási formák valamelyikében:

  1. Bérpótlási
  2. Gondozási
  3. Albérleti támogatás.

Arról nincs információnk, hogy a támogatási alapba mekkora összeget csoportosított át az önkormányzat, ezért megbecsülni sem tudjuk, hogy az egyszeri, átlagosan 30-50 ezer forintos támogatások kifizetése ténylegesen hány embert érinthetnek majd.

Pécsi Önkormányzat sajtóközleménye:

„Május 19-én, a városi közgyűlés tagjaival tartott online konzultáción jelentette be Péterffy Attila, Pécs polgármestere azokat a lépéseket, amelyek konkrét anyagi segítséget irányoznak elő a vírus miatt bajba jutott pécsieknek. Ennek közvetlen előzményének tekinthető, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összesen 220 millió forintos mentőcsomagot állított össze azon pécsi cégek százainak, amelyek az önkormányzati cégtől bérlik ingatlanukat. A lépés külön önkormányzati támogatást nem igényelt.

Pécs önkormányzata veszélyhelyzeti alapot hoz létre, amelybe augusztus 31-ig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

Pécs polgármestere a város önkormányzata nevében három közvetlen támogatási formát hozott létre, ezeket május 19-én egyeztette a közgyűlés tagjaival.

Bérpótló támogatás

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE EGYSZERI 50 EZER FORINT.

Gondozási támogatás

Ezt a támogatási formát azok a pécsiek igényelhetik, akik olyan közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. Feltétel még, hogy a hozzátartozó szociális szakellátásra szoruljon, ami a járvány miatt nem megvalósítható.

A GONDOZÁSI TÁMOGATÁS ÖSSZEGE EGYSZERI 50 EZER FORINT.

Albérleti támogatás

Ezt a támogatási formát az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, a bérleti szerződésük érvényes, egyébiránt megfelel mindazon feltételeknek – kereseti lehetőség megszűnése, egy főre eső jövedelem –, amelyek a bérpótló támogatásra vonatkoznak.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE EGYSZERI 30 EZER FORINT.

A fenti támogatások kifejezetten az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bajba jutottakon hivatottak segíteni, és június 30-áig lehet igényelhetők.

Köszönet a szociális dolgozóknak

A fenti támogatási formákon kívül Pécs polgármestere döntése alapján a járvány idején a legelesettebb idősek ellátásában kulcsszerepet játszó önkormányzati szervezet, az Integrált Szociális Intézmény esetében bruttó 20 millió forint összegű, minden dolgozóra kiterjedő keresetkiegészítést biztosít a város.

Pécs önkormányzata folyamatosan monitorozza a pécsi családok és cégek helyzetét, és a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse boldogulásukat, talpra állásukat a járványhelyzet után.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close