EgyébGazdaságKiemelt

Eddig 100 ezer család igényelte a Családvédelmi Akcióterv támogatását

Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) tájékoztatása alapján már közel 100 ezer család igényelte a júliusban indult Családvédelmi Akcióterv valamelyik támogatását. A minisztérium szerint az intézkedések közül a babaváró kölcsön és a nagycsaládosok autóvásárlási programja a legnépszerűbb, de sokan igénylik az otthonteremtést segítő kedvezményeket is. 2020. január 1-jén két új elemmel gazdagodik az akcióterv: életbe lép a  nagyszülői GYED és a legalább négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége. 

Eddig a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását mintegy 23 ezer nagycsaládos kérte, ehhez a magyar kormány közel 8 milliárd forinttal járult hozzá. Az otthonteremtést segítő intézkedései is nagyon népszerűek, a vissza nem térítendő CSOK támogatáson kívül, a kamatmentes kölcsönt,, az ingatlanok jelzáloghitelének törlesztéséhez nyújtott támogatást, valamint a falusi CSOK-ot közel eddig 15 ezer magyar család igényelte annak 2019. július 1-i bevezetése óta.

2020. január 1-től két újabb támogatás is segíti majd a családokat. A négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentességének köszönhetően minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.  Szintén január elsején lép életbe a szintén újdonságnak számító nagyszülői GYED, amelynek segítségével a -még nem nyugdíjas – nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk tevékeny gondozásában és nevelésében, amíg a gyermek szülei dolgoznak.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close