AjánlottKultúraVideók

Dr. Dévényi Sándor: Az Aradi vértanúk emlékhelyének története (VIDEÓ)

Már hosszú ideje Pécs szívéhez tartozik az az út szakasz, amely a Kálvária utcát és a Kodály Zoltán utcát köti össze. Azonban csak kevesen tudják, hogy az Aradi vértanúk útjának szobrokkal díszített sétánya valójában a Kossuth- és Ybl Miklós díjas pécsi építész, Dr. Dévényi Sándor és kollégái munkáját dicsérik.

Az Aradi vértanúk útja a régebben itt álló házak lebontásával valósulhatott meg, hogy a városból érkező nagy forgalmat kitudják zárni.

Úgy gondoltuk Kistelegdi István kollégámmal, hogy legyen ez egy építészetileg is megfogalmazott hely, ne csak egy támfal, ne csak egy út legyen. Akkor én megterveztem ezeket az oszlopokat, és együtt határoztuk el hogyha már a véletlen úgy hozta, hogy ezt Aradi vértanúk útjának hívják, akkor annak egy emléket állítunk a vértanúknak.

Dr. Dévényi Sándor építész

Ahhoz, hogy köztéren szobrokat állítsanak fel, engedélyek kellettek. Az akkori városvezetés egy évig gondolkozott az engedély megadásán. Végül elfogadták, ezért az emlékúton található posztamenseken már egy-egy emléktáblát tudtak elhelyezi.

A rendszer váltás után alapítottam a barátaimmal egy alapítványt, az Aradi Vértanúk Szobrai Alapítványt, ami a mei napig él. 1991-től 1997-ig egy évben akár négy szobrot is állíthattunk, közadakozásból, adományokból egyenként felállítottuk ezeket a szobrokat.

Az Aradi vértanúk útján felállított szobrok voltak az elsők az országban, amelyek emléket állítottak az áldozatoknak.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close