KiemeltKörnyezetvédelem

David Attenborough: Cselekednünk kell, mert a következő kihalás már kezdetét vette

Viszonylag kevés olyan ismeretterjesztő dokumentumfilm van a világ filmtörténetében, ami órákra, akár napokra szótlanul hagyja a nézőt. David Attenborough az egész életét a világunk természetének, élővilágának szentelte. Számos ismeretterjesztő sorozatában olyan különleges, és érzelmekkel mutat be egy-egy kontinens állat-, és növényvilágát, amellyel milliónyi ember gyermekkorának meghatározó alakjává vált.

Legutóbbi filmjében, amely  Netflixen debütált, az Egy Élet a bolygónkon című tanúvallomásában bemutatja, hogyan s miként tette tönkre az emberiség a bolygónkat. Kíméletlenül, olykor könnyeket előcsalva kapunk egy-egy pofont arról, hogy miként tehető felelőssé az emberiség önön maga pusztításáért. 

Mindent teljesen magától értetődőnek veszünk. Azt gondoljuk, hogy tényleg minden rendben van, hogy a változtatás ránk nem vonatkozik. Elhisszük, hogy van időnk, ahogy azt is, hogy majd mások megoldják helyettünk, nekünk csak várni kell, hogy mindez megvalósuljon. Ez mind-mind hatalmas tévedés. Ha folyamatosan halogatunk és mindig másra hárítjuk a felelősségvállalást, 80 éven belül az emberiség akár teljesen eltűnhet. Elveszíthetünk mindent, mindazért, mert beletörődtünk abba, hogy mások megoldják helyettünk.

Az Egy élet a bolygónkon című legutóbbi filmje egy érzelmes hangvételű tanúvallomás David Attenboroughtól, aki fájdalmas képsorokon és adatokon keresztül mutatja be, hogyan pusztítaj saját magát az emberiség

Semmi sem maradt, hogy korlátozzon minket. Semmi, hogy megállítson minket. Hacsak mi nem tesszük ezt meg. Folytattuk a Föld felélését, míg ki nem merítettük teljesen. Egyes fajok megmentése, vagy akár fajok csoportjáé, nem volna elengedő. Egész élőhelyek kezdtek eltűnni.

– Ismerteti a szomorú és fájó tényt a természetfilmes.

Ahhoz, hogy túléljük, az intelligencia már réges-régen kevés. Szükségünk van arra, hogy érettebben gondolkozzunk, mert az, hogy nekünk még van hol élnünk, és még (aránylag) tiszta levegőt lélegzünk be, egyáltalán nem garancia arra, hogy a felnövő és a következő (még meg nem született) generáció még megtapasztalja mindezt. Nekik mindennap küzdeniük kell majd az életben maradásért. 2100-ra Földünk lakosságának nagyszázaléka hajléktalanná válhat. Négy Celsius fokot is emelkedhetik a hőmérséklet, hiszen addigra az északi és déli sarkok jégsapkái, jégtáblái  teljesen elfognak tűnni. Az elmúlt 40 évben 40 százalékkal csökkent a jégréteg a Földünk leghidegebb pontjain. Azzal, hogy csökken és tűnnek el a jéghegyek, jégtáblák, nem fognak visszatükröződni a Nap sugarai az űrbe, így az a légkörünkbe marad, felforrósítva mindent körülöttünk. Ez számos következményt hoz magával, köztük az eső erdők szavannává alakulását, így nem lesznek zöld területek, így a levegő szennyezettség is kritikus lesz.

David Attenborough az a személy, aki az eddig lezajlott végzetes eseményeknek szemtanúja volt. Pillantott meg először fajokat, bemutatta azok életét, majd pusztulását is.

A folyamatos erdőírtások következtében az orángutánok populációja a kétharmadára csökkent.

Látod magad előtt a zöldnek e függönyét, itt-ott madarakkal tarkítva, és azt gondolnád, minden rendben. De helikopterre ülve látszik, hogy ez egy alig egy kilóméteres széles sáv, és az erdősávon túl nincsen más, csak olajpálmák szabályos sorai. Kettős haszna is van az erdők kivágásának. Nyerészkednek a faanyagon, aztán hasznot húznak a hátramaradt földek megműveléséből is. Pontosan ezért vágtunk ki hárombillió fát világszerte. A világ esőerdeinek felét már letaroltuk. Amit manapság látunk, az csak a legutóbbi fejezete egy évezredek óta tartó globális folyamatnak.

– Mondta David Attenborough.

Addig, amíg az emberiség legfontosabb prioritása az, hogy minél több területet meghódítson, esélytelen, hogy túléljük. Esélytelen, hogy az emberiséget megmentsük. A Föld újjá fog éledni, ahogyan azt eddig ötször már megtette. A természet mindig visszahódítja mindazt, ami az övé. Az emberiség az, amit meg kell mentenünk, mert jelen állás szerint mindannyian egy szép, lassú haláltusán megyünk keresztül.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close