GazdaságKiemeltKözélet

Csizmadia Péter: az előző városvezetés csaknem 4 Milliárd forintot hagyott a kasszában

A szerdai közgyűlésen tárgyalandó 2019-es zárszámadás kapcsán tartott sajtótájékoztatót kedden Csizmadia Péter, a Fidesz-frakció vezetője. Mint leszögezte: bízik benne, hogy lezárul a baloldal által indított méltatlan vita Pécs anyagi helyzetéről, a számok és a tények ugyanis feketén-fehéren igazolják, hogy 3,7 milliárdos pluszban zárta a tavalyi évet a pécsi önkormányzat.

Szerdán tárgyalja és fogadhatja el a közgyűlés Pécs 2019-es gazdálkodásáról szóló zárszámadást, vázolta a keddi sajtótájékoztatón Csizmadia Péter, a Fidesz-frakció vezetője.

Mivel ez a zárszámadás rögzíti az előző év december 31-i állapotot, remélem, hogy pontot tehetünk egy hosszú és méltatlan vitára – mondta Csizmadia Péter, utalva arra, a tavaly őszi önkormányzati választást követő átadás-átvétel után indult el ez a folyamat. Mint ismert, a leköszönő és az új polgármester egy hitelesített dokumentumban rögzítette a város gazdálkodási állapotát, ebből az rajzolódott ki, hogy a költségvetés stabil, a város a 2019-es átadáskor jó kezekben volt.

Ezt követően lángolt fel a most regnáló baloldali vezetés által indítva egy olyan vita, amelyben elkezdték ezt a helyzetet tagadni, majd különböző nyilatkozatokban különböző, olykor egymásnak is ellentmondó hiányösszegeket harsogni, hangsúlyozta Csizmadia Péter.

Végül a Magyar Államkincstár egy hivatalos nyilatkozatban cáfolta Péterffy Attila polgármester állítását, miszerint különböző nagyságrendű hiány volna, egyben megerősítette, hogy mintegy 4 milliárd forint van a város kasszájában. Ám azóta is érte támadás az előző városvezetés tagjait a témában.

A mostani zárszámadásban feketén-fehéren az szerepel, hogy a tavalyi évi működés nemhogy nem mínuszban, hanem mintegy 3,7 milliárd forintos pluszban ért véget – szögezte le Csizmadia Péter frakcióvezető. Ennek oka, hogy a korábbi városvezetés eleve egyensúlyos költségvetést készített 2019 elején, emellett jelentősen nőttek a bevételek év közben: az előző ciklus sikeres befektetésösztönző munkájának eredményeképp például 1,6 milliárddal magasabb lett az iparűzési adóbevétel. Csizmadia Péter kiemelte azt is, a kiadási oldalon is felelős gazdálkodás látszott, így a magasabb bevétel és a kevesebb kiadás eredményezte a 3,7 milliárd forintos többletet.

Hiába mondtuk el előre, hogy erre a helyzetre készülünk, ez várható, a baloldalon ezt folyamatosan tagadták – emelte ki Csizmadia Péter, aki reményét fejezte ki, most talán elérkeznek ahhoz a ponthoz, amikor egyfajta konszenzus körvonalazódik abban a kérdésben, hogy a korábbi városvezetés egy felelős és takarékos gazdaságpolitikával stabil állapotban adta át a város kulcsát.

Innentől kezdve már nem is velünk lesz vitája a baloldali városvezetésnek, ha tovább kíván vitázni, hanem a számokkal, a tényekkel és a Magyar Államkincstárral – fűzte hozzá Csizmadia Péter.

FIDESZ-frakció hivatalos sajtóközleménye:

Pécs Megyei Jogú Város 2019. évi zárszámadása is igazolja a már korábban tett állításunkat, miszerint az előző, Fidesz-KDNP vezette pécsi önkormányzat takarékos és mértéktartó módon kezelte Pécs városának gazdálkodását, hiszen a számokból egyértelműen látszik, hogy 3,7 milliárdos működési többlettel zárja az önkormányzat a 2019. évet. Ez az eredmény teljes összhangban van a Magyar Államkincstár korábbi kijelentésével, akik igazolták, hogy mintegy 4 milliárd forintos többlettel vette át októberben Péterffy Attila a város vezetését, szemben azokkal a valótlan baloldali állításokkal, amelyek folyamatosan csődről szóltak. Ez alapján egyértelmű, hogy Péterffy Attila nem mondott igazat az átvételkor Pécs helyzetét illetően. Őszintén reméljük, hogy a zárszámadással egy méltatlan vita zárul le végérvényesen. 

Pécs, 2020.07.14.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close