GazdaságKiemelt

Csak legenda, álhír a 3000 forintos balatoni lángos

Nem tudni, miért, de sokakat próbálnak elriasztani különböző pletykákkal a balatoni nyaralástól: hol arról érkeznek hírek, hogy elfogynak a szabadstrandok, hol 3000 forintos lángosárakról reppennek fel álhírek. Noha a balatoni nyaralás idén több szempontból is fontos lehet.

A napokban számoltunk be róla, hogy az MSZP felvetésére, miszerint elfogynak a balatoni szabadstrandok, több megyei közgyűlési elnök, országgyűlési képviselő, polgármester – köztük Őri László, a baranyai közgyűlés elnöke – tartott sajtótájékoztatót, határozottan cáfolva az álhíreket. Történt mindez Balatonbogláron, ahol idén teljesen felújított és természetesen ingyenes strand várja a csobbanni vágyókat. Cikkünkben listát is közöltünk, amelyből kiderül, mennyi szabadstrand áll a nyaralók rendelkezésére szerte a magyar tenger partján.

Ezzel együtt azonban egy másik pletyka is terjed, főként a közösségi oldalakon: horrorisztikus ételárakról számolnak be, 3000 forintos lángosról, sok száz forintos palacsintáról, több ezres menüárakról.

Természetesen a Balatonon is vannak olyan helyek, amelyek luxust jelentenek, így az áruk is borsos – ez azonban így van Pécsett, Szegeden, Egerben vagy Budapesten is. A strandbüfék árai azonban döntően nem így állnak. A 3000 forintos lángos egyértelműen legenda: a leginkább közkedvelt, de az egyik legdrágábbnak számító sajtos-tejfölös ezer forint alatt kapható, a legtöbb helyen 800-850 forint (persze akad drágább is). A palacsinta ára 250 forint körül van. Napi menüt – 3 fogásosat – 1300-1500 forint körül lehet elfogyasztani, két fogásosból még ennél olcsóbb is akad.

Vannak, akik megelégelték, hogy álhírek jelennek meg az árakról, hiszen ez sok potenciális vendéget elriaszthat. Olyannyira, hogy a legnagyobb közösségi oldalon már önálló felülete is van a balatoni áraknak, a Balaton és lángos oldalra mindenki be is küldheti a lefotózott ártáblákat, ebből feketén-fehéren kiderül, mennyi is az aktuális „lángosárfolyam”.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a belföldi nyaralás most több szempontból is indokolt. Egyrészt itthon a járványhelyet sokkal jobb (Spanyolország éppen a napokban került át a zöld zónából a kockázatosabb sárgába), másrészt ha itthon nyaralunk, azzal a hazai gazdaságot erősítjük.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close