GazdaságKiemelt

Célba ért az ÖPE kezdeményezése: Pécsre érkeznek az elektromos autóbuszok

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke, Kővári János még 2017-ben adott interjút a Pannon TV-nek, melyben többek közt a fenntartható város koncepciójáról és ezen belül a pécsi tömegközlekedés szükségszerű fejlesztésének igényéről beszélt.

A szocialista városvezetés „buszbizniszének” következtében jelentős tartozása keletkezett a városnak 2010-ben. A NAV által fenntartott követelés miatt gyakorlatilag elfogytak a pécsi buszok és muszáj volt gyorsan dönteni használható buszok beszerzéséről – mondta Kővári János, az ÖPE elnöke, majd hozzátette: ez a beszerzés azonban több kérdést is felvetett, ráadásul nem oldotta meg a pécsi tömegközlekedés alapproblémáját, vagyis a gazdaságos működtetést és a környezetvédelmi szempontoknak való megfelelést.

Az ÖPE ezért már 2012-ben kezdeményezte az elektromos buszok beszerzését, amely nemcsak a buszflotta üzemeltetési- és működési költségeit tekintve lenne kifizetődő megoldás, de a levegőbe jutó, környezetszennyező anyagok mértékét is jelentősen lecsökkentené – érvelt az elektromos buszok beszerzését sürgető képviselő.

A közösségi közlekedés ilyen irányú fejlesztését sohasem hitelből, hanem mindig pályázati forrásból terveztük megoldani, hiszen ez már több nagyvárosnak is sikerült az országban: Szeged, Miskolc, Debrecen – sorolta a pozitív példákat az ÖPE elnöke.

2018. őszén Kővári János a hannoveri világkiállításon tárgyalt a BYD vezetőivel

A képviselő véleménye szerint: ha anno, a használt Volvo buszok helyett elektromos buszokat szerzünk be, akkor már az első pár évben közel 1 Milliárd forintnyi gázolajat lehetett volna megspórolni, és további min. 500 Millió forintot az üzemeltetési költségen, hiszen egyértelmű, hogy a vadonatúj elektromos buszok szervizköltsége lényegesen alacsonyabb, mint az idősebb, használt dízel buszoké.

Ráadásul egy elektromos buszgyártó cég azt is felvállalta, hogy amennyiben tőlük elektromos buszokat vásárol a város, akkor még egy buszgyártó sort is hajlandó lenne Pécsre telepíteni. Ez a vállalat (BYD) ma Komáromban működik – tette hozzá Kővári János.

Megjegyzés: A 2020-ban Pécsre érkező elektromos buszok a BYD komáromi gyárában készültek.

A BYD által fejlesztett elektromos autóbuszok beszerzéséről még az előző önkormányzati ciklusban született megállapodás, melyet 2019. augusztusában írt alá a FIDESZ-KDNP városvezetésének felhatalmazásával Páva Zsolt, Pécs korábbi polgármestere. Az akkumulátoros villanybuszok szállításáról szóló 1,7 Milliárd Forint értékű szerződés magában foglalja a 10 db autóbuszt, illetve a járművek üzemeltetéséhez szükséges teljes töltési infrastruktúra telepítését. Az e-buszok beszerzése – ahogy az elektromos biciklik- és robogók korábbi beszerzése is – szerves részét képezik az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) által képviselt Megújuló Város nevet viselő városfejlesztési koncepciónak.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close