EgyébGazdaságKiemelt

Bizonytalan Pécs költségvetése

Ismét parázs vita alakult ki az önkormányzat éves költségvetési stratégiájának megalkotásáról a mai közgyűlésen. Érvek és ellenérvek kereszttüzében vitatták meg a képviselők a “múlt” és a “régmúlt” eredményeinek lehetőségéből fakadó jövőbeli feladatokat. Szakértők szerint kizárólag olyan egyértelmű gazdaságpolitikai irányvonalak mentén lehet a város pénzügyi helyzetét javítani, amelyek időarányosan tervezhető költségvetési tételeket tartalmaznak. A jelenleg tárgyalt tervezet vonatkozásában azonban olyan függő tételek is szerepelnek, amelyek nem jelentenek biztos kiindulási alapot egy határozott költségvetési cél megvalósításában. A testületnek – az önkormányzatok működését szabályozó hatályos kormányrendelet szerint (353/2011.(XII.30.)3.§ (1)bek.) – március 16-ig kell az éves költségvetési tervről döntenie.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott ellenzéki sajtóközleményeknek helyt adva:

ÖPE-KDNP frakció:

“Ez a költségvetés, amit ma Péterffy polgármester benyújtott, olyan mint az avantgard zeneszerző John Cage zeneműve, amely 4.33 másodperc csend. Van kottája, de abban hangjegyek nincsenek csak vonalak. A most benyújtott költségvetés egy biankó, ahol sem a bevételek, sem a kiadások nem tisztázottak. A bevételek soron a tavalyinál 20%-al több adóbevétel látható, miközben Péterffy polgármester azt nyilatkozta, hogy nem lesz adóemelés. Ez vagy nem igaz, s mégis adót emelnek vagy blöff az egész.

Még nagyobb a baj azzal, hogy a kiadási oldal lapjai pedig üresek, azaz semmit nem lehet tudni arról, hogy lesz e pénz buszközlekedésre, közterek rendbetartására, bölcsődék, szociális intézmények működtetésére, vagy épp sportra, kultúrára… Márpedig e számok tisztázása nélkül a kormány segítségére sem számíthatnak Péterffyék, mert valós számok nélkül nincs miről tárgyalni az adósság ütemezése kapcsán sem. Ez a szerencsejáték életveszélyes lehet, mert ha ennyire felkészületlenek vagy blöffölnek, s emiatt a Kormány sem tud segíteni, akkor működésképtelenné válhat a város. Az Összefogás Pécsért Egyesület és a KDNP frakciója természetesen megteszi amit tud, igyekszünk a következő hetekben valós számokat bemutatni, s javaslatokat tenni a város fenntarthatósága érdekében. S ezek mentén ha kell közreműködünk a Kormánnyal való egyeztetésben is, de csak akkor ha városvezetés nem itt a piros, hol a pirost játszik, hanem korrekt javaslatot tesz le.”

FIDESZ frakció közleménye:

“A pécsi Fidesz továbbra is a pécsiek pártján áll, miközben a balliberális pártok a választókat becsapva, civil-álarc mögé rejtőzve szerezték meg Pécs kormányrúdját; pontosan azok, akik egyszer már valóban a csőd szélére sodorták Pécset, és eladósítottak minden pécsit a csecsemőtől az aggastyánokig. Tényekkel igazolható, hogy Pécs az utóbbi években fejlődő pályára állt, erősödött a helyi gazdaság, rekord iparűzési adóbevétellel zárta a város a tavalyi évet, ami azt mutatja, eredményes volt az a stratégia, amit a jobboldali városvezetés a pécsiek támogatásával követett. Ezt egyébként végül maga Péterffy Attila a mai költségvetési vita során el is ismerte!

Tényekkel igazolható, hogy a város kasszája milliárdos pluszban van; ezt Péterffy Attila aláírásával úgyszintén elismerte, majd a Magyar Államkincstár szakemberei is visszaigazolták ezt!

Tény, hogy a korábbi szocialista városvezetés miatt 2009-re csődközelbe kerülő, sok tízmilliárdos hitelekkel ellehetetlenített önkormányzati cégeket egyenesbe hozta a jobboldali városvezetés; úgy, hogy eközben törlesztették a szocialista hiteleket is. Tény, hogy eközben közel 200 milliárdos városfejlesztés történt Pécsen: iskolák, óvodák, intézmények, hivatalok újultak meg, rendelőintézeteket építettünk és tettünk rendbe, helyrehoztuk a városi tereket, amelyeket a baloldal elkótyavetyélt, vagy átjátszott haveri kivitelezőknek, akik kontármunkát végeztek.  

Tény, hogy számos új cég, köztük világcég telepedett meg Pécsen, és ma is aktív részesei a helyi gazdaságnak, munkát és megélhetést adva sok ezer pécsi családnak. Az is tény sajnos, hogy a balliberális városvezetés lassan fél éve mást sem tesz, mint több tízmillió forintos nagyságrendben bízza meg a haverjait, akik eddig semmi kézzelfoghatót nem tettek le az asztalra. A balliberális városvezetés közel fél éve csak rágalmaz, vádaskodik, valódi döntések helyett összevissza beszél, és a propagandamédiumai, valamint a cenzúrázott Facebook csoportjai hathatós segítségével továbbra is terjeszti az álhíreket a városban.

Biztosak vagyunk abban, hogy a pécsiek átlátnak majd ezen a hazugságdömpingen, és előbb-utóbb mindenki számára világossá válik, hogy Péterffy Attiláék pontosan azt teszik, amit balliberális elődeik: felélik és egymás között elosztogatják azokat a tartalékokat, amelyeket Pécs és a pécsiek az elmúlt 10 évben felhalmoztak és kemény munkával elértek.”

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close