EgyébÉletmódKiemelt

Berkes Gergő: A célom az, hogy mindig jobb állapotban legyek a fél évvel ezelőtti helyzetemnél

Berkes Gergő nem emlékszik, hogy hogyan sérült meg, röviden annyit szokott mondani: Beleugrott egy medencébe, aminek következtében eltört a hatos nyakcsigolyája.

Gergő a Pécsi Tudományegyetem földrajzszakos hallgatója. Gyógytornászok segítségével tartja mozgásban a kezeit, és rátalált egy izgalmas sportra, amit kerekesszékesként űzhet.

Röviden, mindig annyit mondok, hogy beleugrottam egy medencébe, és eltört a hatos nyakcsigolyám

– meséli Gergő a videóban, aki nem emlékszik a baleset körülményeire.

Elmondások alapján tudja, hogy mi történt vele, amelynek két féle verziója van, az egyik, hogy ugrott, a másik pedig, hogy bántották.

Nem teljesen tisztázott, de annyira nem is lényeges, megtörtént, kész.

– teszi hozzá Gergő.

Gergő mellkastól lefelé bénult le, a lábait nem érzi. Nyaktól felfelé érez, és a karjának a belső részét, a külsőt már nem érzi, ami sokrétegben érinti a mozgását. Gergő például nem izzad, ahogyan a többi gerinc sérült ember sem.

Én mindig sportoltam. 5 évesen már bedobtak a medencébe, és onnantól kezdve úsztam tíz évig. Az úszás mellett kipróbáltam más sportokat is. Amikor elértem azt az állapotot a kerekesszékben, akkor azt mondtam, hogy valamit csinálnék. Ezért elkezdtem sportot keresni, félig meddig kényszerből sikerült a bocciat találni.

Nem ez volt számára az elsődleges kiszemelt sport, amit kerekesszékben is lehet űzni. Eleinte unalmasnak tartotta, végül kipróbálta és magába szippantotta. Olyannyira, hogy minden egyes alkalommal dokumentálja, hogy hány labdát sikerült eldobnia, és hogy mennyire volt az aznapi edzés sikeres.

Hasznos ezeket leírni, mert visszanézve tudunk fejlődni.

A boccia-hoz van gyógytornásza külön, aki a kezével foglalkozik, hogy hogyan tudja kontrollálni a dobásait. A gyógytornász mellett sportpszichológus is a segítségére van.
Ha épp nincsenek edzések, akkor az interneten meccseket néz, hogy mások stratégiáját megfigyelje, és tanulhasson belőle.

A videót nézve is teljesen érzékelhető, hogy Gergő hatalmas erővel, és kitartással van megáldva, és ami mindenki számára példaként szolgálhat.

Gergő történetét, kitartását, és mindennapjait erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

A Gergőről készült filmet az Emberség Erejével Alapítvány támogatásával készült.

Forrás: Szappanos Zoltán
Borítókép: Berkes Gergő

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close