EgyébKiemeltKözélet

Berényi Zoltán: miért az óvodákon és miért nem a politikusokon spórol a városvezetés?

Berényi Zoltán, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) önkormányzati képviselője felháborodásának adott hangot, miután a városvezetés több, mint 200 Millió forintot von el az óvodáktól és bölcsődéktől, illetve további elvonásra számíthatnak a város más kulturális közintézményei és azok dolgozói is.

A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy amíg az önkormányzat a legkiemeltebb célú szociális közintézmények költségvetésében jelentős forrás-elvonást alkalmaz, addig a polgármester, alpolgármesterek és a képviselőtestület tagjai és tanácsnokai teljes egészében megkapják az juttatásukat.

“Magunkon kezdjük a spórolást!” – jelentette ki Berényi Zoltán, majd így folytatta: “ne az embereket, a bölcsiseket és az óvodásokat büntessük, hanem mi húzzuk meg a nadrágszíjat: tanácsnokok, biztosok, képviselők és városi cégvezetők megemelt fizetését csökkentsük. “

“Nagyon sok városban ezt már megtették” – tette hozzá a képviselő, aki elmondta, hogy először az online közgyűlés alkalmával élt a javaslatával, de az nem aratott széleskörű sikert, így nem került tovább tárgyalásra.

Az ÖPE képviselője elmondta azt is, hogy a településrészi testületektől még márciusban több millió forintot elvettek, illetve további megszorításként a képviselői keret 1/3-a is elvonásra került májusban. Vagyis az eddigi 1,5 Millió forintos keretből idén csak 1 Millió forint jut a város választókerületeiben működő civilek számára.

“Ez azért is fájó pont, mert ezen források a helyi emberek, kisebb-nagyobb közösségek céljait voltak hivatottak segíteni, a terület önkormányzati képviselője által” – tette hozzá Berényi Zoltán a saját facebook oldalára feltöltött videójában.

Óvodákat és bölcsődéket érintő elvonások:

 • Apáczai Óvoda esetében 23.832.184 Ft
 • a Keleti Városrészi Óvoda esetében 28.585.774 Ft
 • a Kertvárosi Óvoda esetében 28.637.859 Ft
 • a Nyugati Városrészi Óvoda esetében 34.411.802 Ft
 • a Városközponti Óvoda esetében 19.701.337 Ft
 • a PMJV Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények esetében 73.972.942 Ft

Kulturális közintézményeket érintő elvonások:

 • a Csorba Győző Könyvtár esetében 126.571.362 Ft
 • a Janus Pannonius Múzeum esetében 52.316.879 Ft
 • a Pécsi Kulturális Központ esetében 54.131.433 Ft

Önkormányzati hivatalt és szervezetét érintő elvonások (személyi és dologi jellegű forrásmegvonás):

 • a Pécsi Ellátó Központ esetében 958.929.656 Ft
 • az PMJV Polgármesteri Hivatala esetében 434.975.000 Ft

Az ÖPE elnöke, Kővári János, szintén elfogadhatatlannak ítélte a pécsi városvezetés megszorító csomagját, mint mondta:

A baloldali városvezetés az óvodák, bölcsődék és szociális intézmények megszorításaiból akarja kifizetni a politikai célú pazarlásaikat!

A pécsi FIDESZ frakció is hivatalos nyilatkozatban ellenezte a balliberális városvezetés közintézményeket érintő megsarcolási szándékát.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close