EgyébKiemeltKözélet

Bemutatkozott az új Civil Információs Centrum

Az újonnan felálló Civil Információs Centrum (CIC) koncepciójának bemutatására sokan voltak kíváncsiak, azonban a szervezet jövőbeli működésének részletes ismertetése több ütemben fog megtörténni.

Ami biztos, hogy a Mecsek Polgári Egyesület (korábbi nevén: Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesületet) 2019. novemberében megpályázta, majd elnyerte a jogot a “Baranya Megyei Civil Információs Centrum” cím viselésére a 2020-2022-ig tartó időszakra vonatkozóan. A korábbi hagyományoktól eltérően egy teljesen újfajta rendszer alapjainak meghatározásáról döntöttek a tagok.

Az eddig bázis alapon működő, centralizált szervezési modell sok esetben nem érte el a kellő hatékonyságot a város peremvidékeinek vonzáskörzetében tevékenykedő civil szervezeteknek nyújtott segítség tekintetében. Ennek a centralizált civil információs- és támogatói rendszernek a helyébe most egy teljesen új szemléletű, kifejezetten decentralizált elvek mentén működő Civil Információs Centrum lép majd.

A 2020. február 03-án tartott nyilvános bemutatkozó rendezvényen

Ebben az új szisztémában a különböző városrészek eltérő sajátosságainak figyelembe vételével kerülnek majd meghatározásra az adott településrészen működő civil szervezetek igényeire reflektáló támogatási formák és programok. Az új CIC koncepciójában megvalósuló mentor-program biztosítani fogja a különböző városrészek civil szervezeteinek az arányos- és megfelelő színvonalú szakmai támogatását adminisztrációs, pénzügyi, jogi, informatikai, forrásbővítési, és egyéb projektmenedzseri feladatok ellátásával kapcsolatban.

Az alábbi területi felosztásnak megfelelően négy mentor fogja segíteni a civil szervezeteket Pécsett: Pécs-Kertváros, Pécs-Kelet, Pécs-Nyugat és Pécs-belváros településrészein. Ezen felül 1 mentor felel majd Baranya megye településeiért, továbbá 1 mentor a külhoni magyar civil szervezeteket fogja segíteni.

Az új Civil Információs Centrum célkitűzése egy erős és önfenntartó, társadalmilag beágyazott civil szektor létrehozása, amelyben a civil szervezetek közötti kommunikáció elősegítésével olyan új szakmai munkacsoportok és közösségi fórumok jöhetnek létre, amelyek partnerként támogatják majd a civil szervezetek helyi identitásának megőrzését és projektcéljaik megvalósítását – áll a közleményben.

Frissítés:

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close