ÉletmódKiemelt

Bemutatkoznak a helyi gazdák és termelők az Árkádban megrendezésre kerülő Termelői Piacon

A mostani helyzetben a legjobban úgy tudjuk segíteni a hazai gazdaság fennmaradását, ha hazai termékeket vásároljunk, és ha lehetőségeink engedik, akkor a környező ős-és kistermelők termékeiből válogassunk. A Pécsi Érték legfontosabb feladata, hogy a helyi, valamint a megyei értékeket képviselje, ezért utána jártunk a termelői piacon értékesítő vállalkozások, és termelők történetének. A következő néhány bekezdésben róluk lesz szó.

Varga Zsanett a Patrónus Szociális Szövetkezet elnöke mesélt röviden az Árkádba települő termelői piacról:

A Pécsi Életmód Egyesület egy civil szervezet, aki most a Termelői Piac szervezője, és a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat jóvoltából lehetnek itt a gazdák és az őstermelők a pécsi Árkádban. Nagyon fontos, hogy itt minden őstermelő a saját, maga által megtermelt termékeit árusítja. Termelői piacokon szoktak értékesíteni. Azért fontos, hogy most itt vagyunk az Árkádban, mert itt nagyon sok új vásárló is lehet, hiszen vannak, akik nem a termelői piacokon vásárolnak. Itt nagyon nagy az átmenő forgalom, ezért születnek innen is új vásárlók, akikkel legközelebb akár a piacon is találkozhatnak. Ebben a pandémiás időben, ezekkel a termékekkel lehet erősíteni az immunrendszert, hiszen ezek mind-mind natúr termékek, adalékanyag mentesek, és szívük-lelkük benne van.

Kiskonyha vállalkozás, gyógynövényekből készítenek szörpöket, hagyományos és különlegesebb lekvárokat készítenek, melyek között diabetikus termékek is megtalálhatóak. Ezek mellet fűszerek, virágecetek előállításával is foglalkoznak. (A vállalkozás idén szeptemberben lett egy éves.)

Édesanyám tíz évvel ezelőtt kezdte saját célra készíteni a termékeket, és most már több, mint egy éve indítottuk útjára a vállalkozásunkat, amely szeptemberben ünnepelte az első születésnapját.

– Mesélte Kovacsik Katalin a Kiskonyha indulásának történetét.

A Tojzán Méhészet egy pécsváradi méhészet. Rengeteg díjat nyertek kiváló, prémium minőségi termékeikkel. Egy hete nyertek a repce mézükkel egy Horvátországban megrendezett, nemzetközi versenyen, arany fokozattal térhettek haza.

2009-ben indult a méhész szerelem, amikor én elkezdtem egy 150 családos méhészetbe besegíteni, és annyira beleszerelmesedtem, hogy vettem öt családot, amit végül felszaporítottam, és jelenleg 250 méhcsaláddal foglalkozunk. Rengeteget vándorlunk, nagyon sok fajta, körülbelül 12-13 fajta mézünk van, mindegyik prémium minőségű. Az ország rengeteg pontjába járunk, ami elég nehéz logisztikát igényel maga a nektár kinyerése a növényekből. Fárasztó, és nehéz munka, de megéri, mert a vásárlók nagyon elégedettek. Úgy gondolom, hogy van a mézünknek hírneve, hiszen nagyon sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a mi mézünket fogyasszák, ami számunkra nagyon motiváló.

– Mondta, Tojzán Zoltán.

Tojzán Zoltán mottója: “Ha odafigyelek a méhekre, és tisztán tartom a lakásukat, akkor ők tiszta, prémium minőségű mézzel fognak szolgálni

Következő állomáson, a Gastrochili termékeivel találkozhatnak az érdeklődők.

Modrovits Judit párjával kezdett 7 évvel ezelőtt foglalkozni chili paprikák termesztésével, a gyengétől kezdve egészen a világ legerősebb paprikájáig.

Párom kreativitásának köszönhetően elég széles a termékpalettánk. Nagyon sok íz található, nem csak arra törekszünk, hogy csak a brutálisan erős termékeket készítsünk, hanem szeretjük az ízeket, és az enyhén csípős dolgokat. Van készleten egy karácsonyi, limitált szériás krém, ami egy szedres lilahagyma lekvár, sok-sok portói borral, és szarvasgombával megbolondítva. Úgy gondolom, hogy ez a karácsonyi vacsorának egy tökéletes kiegészítője lehet. Kacsához, kacsamájhoz, és szarvashúshoz ajánljuk.

Baranya Kamrája Start
Termelő- és Szolgáltató Szociális Szövetkezet

A Szövetkezet 2018 decemberében alakult, gyakorlatilag az önkormányzattal együtt működve, az önkormányzat által közfoglalkoztatásban megtermelt zöldségeket savanyítjuk. Elsősorban savanyúságokat állítunk elő. Teljesen nem tudunk natúr savanyúságokat eltenni tartósítás miatt, de dolgozunk rajta.

– mondta Szauer Tímea, a Szövetkezet elnöke.

Egy mérnökcsapat dolgozik azon, hogy termékeikből teljesen elhagyják a tartósítószereket

Jakab-Kovács Krisztina őstermelő, immáron 22 éve foglalkozik kecskesajt gyártással. Ajándékba kapta az első kecskéjét.

Azóta már ötven kecském van. Nagyon sok szeretetet kapunk tőlük, nagyon sok tanulási lehetőséggel. Nagyon sok lett a tej, nem akartuk, hogy kárba vesszen, így sajtot kezdtünk gyártani. Ha túl sok a sajt, akkor megpróbálunk tőlük „megszabadulni”. Maga az értékesítése nehézkes, mert nem igazán találunk megfelelő piacot, mert sokan nem ismerik magát a kecsketejből készült sajtot.

Jakab-Kovács Krisztina tanítja is a kecskesajt gyártásának menetét

Horváth Károly saját állatok neveléséből, saját kézzel készített, főtt és füstölt termékekkel foglalkozik. Négy éve kezdte saját vállalkozását, azóta feleségével működteti.

Braun termelői füstölt és húskészítmények. Horváth Károlyhoz hasonlóan, szintén háztáji állományból kerülnek a termékek feldolgozásra.

Sertéseket tartunk, amiket feldolgozunk, mert ma már élő sertést eladni hagyományos tartás mellett nem igazán éri meg. Egyrészt ezért döntöttünk a feldolgozás mellett, meghát 40 éves szakmai múlttal rendelkezem. Ami sertésből és házilag készíthető nálunk megtalálható.

– mondta Braun György két vásárló között, akik nagyon érdeklődtek a kihelyezett füstölt árukért.

Cseresznye lekvárjukhoz felhasználtak rózsaszirmot is, de gyártanak cukormentes lekvárokat is.

Legutoljára egy igen különleges standhoz érkeztünk. A Mislenyi Ízműhely többek között adalék- és tartósítószer mentes vegán pástétomok, szószok, lekvárok értékesítésével foglalkozik. Juhász János mutatta be termékeiket a Pécsi Értéknek.

Mi kistermelők vagyunk, Kozármislenyből jöttünk és Egerágon van a termelő helyünk. Pástétomokat készítünk, ami szintén vegyszer,-tej,-és lisztmentesek. Azon kívül van három féle gyönyörűszép ízletes szószunk illetve mártásunk. Van ketchupunk, aszalványaink gyümölcsökből, amik nagyon finomak, diósak, mézesek. Csak különleges lekvárokat készítünk.

Érdemes ellátogatni az Árkádba, és megcsodálni a termelők áruit, mert sokszor különleges, és egyedi termékekkel találkozhatunk, amit a szupermarketek polcain biztosan nem láthatunk, és megvásárlásukkal nem csak a szervezetünkön, de a termelőknek is segíthetünk, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos, hogy az egészen pici vállalkozásokat támogassuk, hiszen ők szenvedik meg leginkább a mostani helyzetet.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close