EgyébKözélet

Arcpirító! Így emelkedett a Tüke Busz Zrt cégvezetésének bére!

Az önkormányzat tulajdonában lévő cég hivatalos honlapján található nyilvános adatokból egyértelműen látszik, hogy a 2018-ban még 4 fős cégvezetés létszáma 2020-ra összesen 10 főre bővült, vagyis idéntől már tíz fő számolhat a kiemelt vezetőknek járó fizetéssel és státusszal. Az hivatalos adatok szerint 8 vezető keres bruttó félmilliónál többet, hárman is bruttó 650 ezret vihetnek haza, ketten pedig közel bruttó 800 ezer forintos fizetést kapnak. Ezzel szemben a tényleges buszforgalmi szolgálatot ellátó dolgozók fizetése meg sem közelíti Volánbuszos kollégáik bérét, vagy a más cégeknél hasonlóan felelősségteljes munkakörben foglalkoztatott sofőrök átlagos fizetését.

Sajnálatos tény, hogy amíg a pécsi buszsofőrök egyik – valóban a dolgozói érdekeket képviselő – szakszervezetének (SZAKSZ) 25%-os béremelési igényét és annak szükségességét kevesen vitatják, addig a béremelés lehetőségét egyértelműen visszautasította Péterffy Attila polgármester a város idei évi költségvetésének elfogadása előtt.

Mindezek mellett némi magyarázatra szorul, hogy:

A Tüke Busz Zrt szerencsés cégvezetői között volt olyan, akinek a havi jövedelme 2018-ban még bruttó 450.000 Ft volt, ami 2020-ra bruttó 620.000 Ft-ra emelkedett – mondta Raposa Gábor, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) pécsi alapszervezetének elnöke, majd így folytatta: Amíg a sofőröknek havonta 25–40 túlórát kell vállalniuk a 174 órán felül, hogy a családjaikkal valahogyan kijöjjenek fizetésükből, addig a felsővezetésnél ilyen magas bérek vannak. Nem hivatalosan úgy értesültünk, hogy az emelésekre már a választások után sor került – hangsúlyozta Raposa Gábor, aki kifejtette, hogy a dolgozók körében széleskörű elégedetlenség uralkodik az alacsony bérek-, illetve a jelentős létszámhiányból fakadó feszített munkarend- és rendszeres túlórák miatt. Sokan elfáradtak, elegük van.

A béremeléssel kapcsolatban a tavalyi év végén a SZAKSZ vezetői több ízben is megkíséreltek egyeztetéseket lefolytatni a városvezetéssel, illetve a munkáltatói jogkört gyakorló Tüke Busz Zrt igazgatóságával, eddig sikertelenül. Azonban pár nappal ezelőtt a városvezetés mégis engedett a nyomásnak, és a mai napon végre egy asztalhoz ülhetnek a felek a buszsofőrök fizetésének bérkorrekciójáról tárgyalni. Amennyiben ez a tárgyalás eredménytelenül zárul és január 31-ig nincs tényleges bérmegállapodás, abban az esetben – a SZAKSZ előzetes felmérése alapján – a pécsi buszsofőröknek több, mint a fele hajlandó lesz egy széles körű sztrájkban részt venni.

A pecsert.hu által indított online szavazás alapján az emberek többsége támogatja a buszsofőröket a béremeléssel kapcsolatos sztrájkjog érvényesítésében. Hamarosan kiderül, hogy erre valóban szükség lesz-e, vagy születik egy mindenki számára elfogadható bérmegállapodás, amivel – a Tüke busz Zrt vezetőihez hasonlóan – végre a pécsi buszsofőrök is megkaphatják az őket megillető elismerést és tisztességes béreket.

Forrás: Pécsi Érték facebook oldala

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close