AjánlottGazdaságKiemelt

Alig bírják fizetni a bérleti díjakat a Ferencesek utcájának kereskedői! Helyszíni riport! (VIDEÓ)

A világjárvány miatt kialakult gazdasági recesszió leginkább azokat a kis és középvállalkozásokat érinti, akik nem rendelkeznek kellő anyagi tartalékkal ahhoz, hogy a visszaeső keresletet kompenzálni tudják különböző akciókkal vagy egyéb árkedvezményekkel.

A kereskedők szerint a multinacionális cégeknél alkalmazott árcsökkentés egy olyan lefelé tartó ár-spirált eredményezhet, amelynek következtében az amúgy is nehéz helyzetből induló helyi kiskereskedők már nem tudják tartani az árverseny ütemét.

A pandémia sújtotta piaci környezetben különösen kiélezett a verseny a fizetőképes keresletért, azonban a fogyasztói szokások több évtizedes átalakulásának következményeként a legtöbb ember már a bevásárlóközpontok kínálatát részesíti előnyben.

Kővári János, az ÖPE elnöke arról kérdezte a Ferencesek utcájának üzlet-tulajdonosait, hogy milyen támogatási formákat szeretnének igénybe venni a pécsi önkormányzat részéről:

“A belváros önkormányzati képviselőjeként már több alkalommal is javasoltam a baloldali városvezetésnek, hogy a helyi vállalkozások támogatása nem tűr halasztást. Elfogadhatatlannak tartom, hogy Péterffy Attiláék mind a mai napig nem dolgoztak ki egy átfogó gazdasági programot, amely kifejezetten a helyi kis-és középvállalkozások anyagi érdekeit védi.”

A képviselő saját facebook oldalára feltöltött videóban megszólnak a pécsi Ferencesek utcájának kereskedői is, akik elmondják: rendkívüli módon visszaesett a belvárosi üzletek forgalma, de a pécsi önkormányzatnak továbbra is teljes bérleti díjat kell fizetniük.

A jelenlegi bevételeik mellett ezt a Pécsi Vagyonhasznosítónak fizetett költséget nem tudják kigazdálkodni, ezért most összefogtak egymással és egy közös beadványban fogalmazták meg az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentésére vonatkozó kérelmüket.

Tubák Lászlóné, a Tubák Kesztyű üzletvezetője elmondta: a belvárosi kereskedők között egy széles körű egyetértés alakult ki a kérelem megfogalmazásának ügyében, melyet az üzlettulajdonosok aláírásukkal hitelesítve juttatnak majd el a Pécsi Vagyonhasznosítónak.

Simor Judit, a ZORA divat üzletvezetője méltatlannak tartja a kialakult helyzetet. Mint mondta: a tavalyi év tavaszán ugyan kaptak egy pár hónapig bérleti díj kedvezményt a pécsi önkormányzattól, azonban a járvány második hullámában, 2020 ősz óta semmilyen kedvezményes lehetőséget nem ajánlottak fel a bérlőknek:

“Rendkívül visszaesett az üzletünk forgalma az elmúlt időszakban, van olyan nap, amikor gyakorlatilag nincs semmilyen bevételünk, azonban a kiadásainkat így is fizetnünk kell – mondta az üzletvezető, majd hozzátette: a legnagyobb terhet most mégis a bérleti díjak megfizetése jelenti.”

A kereskedők elmondták: ez a probléma a legtöbb belvárosi üzletet érinti, azonban véleményük szerint az “önkormányzatnak sem lehet érdeke, hogy elveszítse a bérlőit”, ezért muszáj, hogy közösen elébe menjenek az üzletek bezárásának és az ezzel járó bérleti szerződések felmondásának.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close