KiemeltKörnyezetvédelem

Akár Horvátországig is elláthatunk a Zengő új kilátójából

A Baranya Megyei Önkormányzat és Pécsvárad közös pályázata révén épült meg a Zengő új kilátója. A körpanoráma páratlan: a lombkorona fölé nyúló, 22 méteres létesítményből tiszta időben Badacsonyig, délre Horvátországig is elláthatunk.

Tavaly kezdődött az a beruházás, amely a Baranya Megyei Önkormányzat és Pécsvárad város konzorciumi pályázatának eredménye: a korábbi, mára életveszélyessé vált, még a 80-as években készült régi geodéziai mérőtorony-kilátó kiváltására egy új létesítményt alakítottak ki. A csodalatosmagyarorszag.hu információja szerint a Zengő új látványossága elkészült, de jelenleg a használatbavételi engedélyeztetése van folyamatban.

A több mint 160 millió forintos beruházás révén egy mintegy 22 méteres kilátót építettek, amely a lombkoronaszint fölött ér véget, így páratlan körpanorámát kínál majd a Mecsek legmagasabb csúcsáról.

Tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk.

Mint az ismert, a Mecsek legmagasabb csúcsára, a 682 méteres Zengőre a 2000-es évek elején az akkori MSZP-SZDSZ-kormány még katonai lokátort akart telepíteni, de a környezetvédők, civilek folyamatos tiltakozással ezt megakadályozták. Ezután döntött úgy a szocialisták által vezetett kormány, hogy a Tubes lesz az új helyszín, de a pécsi civilek által indított tiltakozás végül itt is eredményesnek bizonyult.

Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close