ÉletmódKiemelt

Akár a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt is bezárhatják a boltokat

Első alkalommal a boltost és a vevőt megbüntetik, másodjára figyelmeztetik a kereskedőt, harmadjára viszont be is zárathatják az üzletét, ha a vásárlás során bárki, aki bent tartózkodik, elmulasztja a maszkviselési kötelezettséget. A mindennapos ellenőrzések szigorításáról döntött a kormány, amelyet a miniszterelnök jelentett be a szombat esti tévéinterjújában.

– Ez egy keserű pirula a kereskedők számára, hiszen azt jelenti, hogy már a bejáratnál ellenőrizniük kell a vásárlót, hogy visel-e maszkot, és a boltost is felelősség terheli a maszkviselésért az üzlet területén. Ahogy a kormányfő is utalt rá, ne akarjunk virológusok lenni, de azt látjuk, hogy súlyosbodik a fertőzöttség mértéke az országban, ezért az ilyen jellegű intézkedést el kell fogadni a vásárlók és az eladók érdekében, le kell nyelni a pirulát – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára annak kapcsán mondta ezt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a köztévén szombat este adott exkluzív interjúban bejelentette: a kormány szigorításról döntött, például a kötelező bolti maszkviselés kapcsán.

Eszerint ha a vásárlás során valaki nem visel maszkot – boltos vagy vevő –, akkor büntetésre számíthat, majd a kereskedő figyelmeztetése után akár be is zárathatják az üzletet, ha többszörösen megszegik ott a maszkviselési kötelezettséget.

Maszk nélkül nincs bevásárlás

Vámos György kitért rá: erre az egyetlen megoldás az, ha egész egyszerűen

nem engedik be a kereskedők azt a vevőt, aki nem hajlandó felvenni a maszkot.

Mint mondta, a vásárlók többsége eddig is felelősen viselkedett, hordta a maszkot az előírások szerint, ezzel együtt nem lesz könnyű feladat elérni, hogy kivétel nélkül mindenkit rávegyenek a kötelezettségre, erre külön rá kell készüljenek a cégek.

– Egyrészt a vásárlói tájékoztatást ki kell egészíteni azzal, hogy maszk nélküli bent tartózkodás esetén minden esetben bírságolás jár, amit a vevőnek is kell fizetnie, ha őt éri tetten az ellenőrzés. Emellett a boltost is megbüntetik. Emiatt fel kell készüljön a lakosság arra, hogy

maszk nélkül sehol nem fogják beengedni a kereskedelmi egységekbe, ez befolyásolhatja a napi fogyasztási cikkek megszokott beszerzését

– jelentette ki az áruházláncokat tömörítő szövetség képviselője.

Úgy folytatta, a boltokban ehhez a feladathoz több dolgozóra is szükség lesz,

a kereskedőknek ezért azonnali hatállyal meg kell kezdenie a felkészülést az ellenőrzések szigorításával járó feladatok ellátására

– szögezte le Vámos György.

Jogos a büntetés

– Senkinek nincs oka félni, ha viseli a maszkot a vásárláskor, akkor nem kap büntetést se a vevő, se a boltos. Ha viszont minden korábbi figyelmeztetés ellenére továbbra is megszegik a jogszabályi kötelezettséget, akkor jogos, hogy pénzbeli szankciókat vezetnek be – jelentett ki a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba kiemelte: hetek óta hangoztatják a virológusok, az erre felhatalmazott szakemberek, hogy hordani kell a maszkot, mert – mint azt szombaton a Nemzeti Népegészségügyi Központ is közölte –:

zárt térben 80 százalékkal csökken a fertőzés aránya, ha a bent lévők közül mindenki felveszi a száját, orrát eltakaró védőviseletet.

– Eljutottak arra a szintre a napi esetszámok, amikor már nincs más választás, mint hogy törvényi erővel kell rákényszeríteni a maszkellenes vírustagadókat a szabálykövetésre – szögezte le Bubenkó Csaba.

Forrás: MagyarNemzet

Borítókép: Mirkó István

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close