EgyébÉletmódKiemelt

Akár 20 millió koronavírus elleni gyógyszert gyárthatnak Magyarországon!

A tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t olyan hidroxiklorokvin-szulfátot képes előállítani, amely jelentős fegyver lehet a koronavírus (Covid-19) elleni védekezésben Magyarországon.

A Pécsért.hu megkereste a cég ügyvezető igazgatóját, Kaszás Mihályt, aki hírportálunknak adott interjúban elmondta, hogy

a vállalat négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a telephelyén, amely a járványügyi intézkedések szempontjából stratégiai jelentőséggel bír, mivel Magyarország az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak az egész világon.

A kormány most a magyar lakosság védelme és szükséges gyógyszer-ellátásának biztosítása érdekében leállította a hatóanyag – adott kvótán felüli – exportját. A vonatkozó rendelet szerdán, a Magyar Közlönyben jelent meg, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, amely hat hónapra szól.

Kaszás Mihály kiemelte, hogy együttműködnek a kormányzat illetékes szerveivel, hogy a megfelelő mennyiséget folyamatosan biztosítani tudják az egészségügyi intézmények számára. Ahogy az az interjúban is elhangzik,

a cég által előállított hatóanyag segítségével gyártott gyógyszer-készítmények nem a vírus megelőzésében, hanem értelemszerűen annak kezelésében nyújtanak pótolhatatlan segítséget. 

A vállalatot eredetileg Kabay János gyógyszerész alapította 1927-ben, zöld máktokból történő morfin gyártására. A gyáralapító szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon. A cég főtevékenysége gyógyszer hatóanyagok, intermedierek, kész gyógyszerek gyártása és értékesítése mind a hazai, mind a külföldi piacokon (elsősorban az USA-ban). A részvénytársaság alkaloid származékok, valamint pszichotróp vegyületek elismert gyártója Magyarországon és egyike annak a néhány vállalatnak, amely a világon ilyen anyagok gyártásával foglalkozik.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close