GazdaságKiemelt

Akár 17,5 millió önerőt is biztosíthatnak az állami támogatások ingatlanvásárláskor

A jelenlegi ingatlan árak mellett sok családnak a lakásvásárláshoz szükséges önerőt előteremteni a legnehezebb. Erre nyújt lehetőséget a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), és a Babaváró hitel. Ezen lehetőségek segítségével, egy három gyermekes család 17,5 millió forinttal kevesebb megtakarítást kell biztosítania új építésű ház vásárlásának esetében.

Az elmúlt években a lakások árának folyamatos emelkedése miatt, sok család lakáshitel igénylésével tudja csak finanszírozni a lakásvásárlást. Egy teljes vételárat lakáshitelből nem lehet finanszírozni, a bankok elvárása az önerő megléte, amit a vevőnek a vételárba kell fizetnie. A hatályos jogszabályok alapján ez a vételár 80 százaléka, a bankoknak mégis szigorúbbak az elvárásaik az ügyfelek felé: legfeljebb 65-70 százalékát folyósítják lakáshitelként. Sok családnak még ezt a minimális összeget is nehéz előteremteni, ezért számukra nagy segítség a különböző otthonteremtési támogatások, melyek már önerőnek számítanak a vásárlás során.

Mik ezek a támogatások, és hogyan működnek?

Két olyan, gyermekek után járó támogatási forma van, amely önerőnek számít ingatlanvásárlás során.

Az első, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a CSOK, ami nem más, mint egy a vállalt, és meglévő gyermekekre járó, lakáscélú támogatás. Ezt a támogatást abban az esetben kell csak visszafizetni, ha a jogszabályi feltételek nem teljesültek. A kapható összeg függ a gyermekek számától, és a lakáscéltól is.

A második lehetőség, a Babaváró hitel. Maximum 10 millió forintig igényelhető kölcsön. Kétféle támogatás kapcsolódhat a konstrukcióhoz: kamattámogatás valamint tartozáselengedés, ezek a kölcsön futamideje alatt születendő gyermekek számától függően változik. Egy gyermek születése esetén, a kamatösszeget elengedik, a második gyermektől a felvett kölcsön 30 százalékát, míg három gyermek születésének esetén a teljes fennálló összeget elengedi az állam.

Hogy mekkora támogatási összeget fogadnak el a bankok a lakáshitel felvételekor, az minden banknál más és más. A CSOK akár teljes egészében önerőnek számíthat, de van olyan pénzintézet, amely ezekre a támogatásokra ingatlanteherként tekint – ezen eljárás akkor gyakoribb, ha az ügyfél a vállalt gyermekek után igényelte a család támogatást, emiatt kevesebb lakáshitelt adnának a vevőknek.

A Babaváró hitelhez nem szükségeltetik ingatlanfedezet, ettől függetlenül a jogszabály elvárja, hogy amennyiben lakásvásárlás felhasználására veszik igénybe a támogatást, a bank tekintsen a teljes összeg 25 százalékára, mint jelzáloghitelre. Így a Babaváró kölcsön is befolyással van a lakáshitelből igényelhető összeg nagyságára.

Mindezektől függetlenül ezek a támogatások kiválóan helyettesíthetik a lakásvásárlásnál a szükséges önerőt: egy háromgyermekes család (vállalt, vagy meglévő), akár 20 millió forint támogatást is kaphat újépítésű lakás vásárlására, amelyből 17,5 millió forint önerőnek számíthat.

Egy gyermek esetén is 10,6 millió forint támogatás érhető el, ebből az összegből pedig 8,1 millió forint az önerő összértéke.

Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint , 28,7 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 600 ezer forint jövedelem beállításával a legolcsóbb és legdrágább banki ajánlat törlesztőrészlete között 48 ezer  forint a különbség. Vagyis 20 év alatt 11,5 millió forinttal is megnőhet a visszafizetendő összeg egy rossz döntés miatt.

A támogatások igénylése mellett tehát nagyon fontos, hogy a megfelelő hitelt válasszák a lakásvásárlók.

Forrás: gazdasagportal.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close