KiemeltKörnyezetvédelem

A személyes bevonódás különösen fontos a zöld gondolkodásban

A Pécsi Tudományegyetem Green AURA címmel online klímavédelmi konferenciát rendezett március 31-én. A Green AURA kezdeményezés bemutatásán túl, amely többek között környezettudatos helyi közösségek létrejöttét hivatott elősegíteni, horvát, dán és magyar meghívott előadók osztották meg tapasztalataikat és igyekeztek inspirációt nyújtani az állampolgárokkal, cégekkel és helyi önkormányzatokkal való hatékony kapcsolatépítéshez.

Az univpecs.com cikke

Miseta Attila rektor megnyitó beszéde után Borkovits Balázs, a PTE Green AURA projekt koordinátora ismertette az intézmény az egyetem környezetvédelmi tevékenységét és környezettudatos nevelés terén elért sikereit is, valamint kiemelte a GreenMetric rangsorban elért rendkívüli eredményét is. Megtudhattuk, hogy a Green AURA neve az alábbi szóösszetételből született: (AUgmented Reality Assisted living labs), vagyis a kiterjesztett valóság eszközeivel felszerelt élő laborokkal rendelkező zöld közösség összefogása. Ez a kezdeményezés a polgárok bevonása által támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. A cél egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt a különböző szintű együttműködések támogatása.

A klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében a helyi lakosokat informálni kell az elérhető eszközökről, amelyek hozzájárulhatnak a jelenséghez való alkalmazkodás megkönnyítéséhez, továbbá bíztatni kell őket arra, hogy ezeket a fejlesztéseket a mindennapi életükben használják.

Annak érdekében, hogy fokozzuk az elköteleződésüket, valamint az eszközök használhatóságát biztosítsuk, be kell vonni a lakosságot a kutatási tevékenységbe, amelyek a további fejlesztések alapját fogják képezni.

A magyar-horvát határon átívelő együttműködésnek köszönhetően négy szervezet fog kiterjesztett valóság (AR) megoldásokkal támogatott kiállításokat létrehozni az energiahatékonyság, a vízkészlet megőrzése, a környezetbarát utazás, hulladékgazdálkodás és sok más témakörben.

Ahogy Tálos András, a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Technikai Titkárság program igazgatója hangsúlyozta, a Green AURA projekt komoly előnye, hogy 21. századi technológiákat alkalmaz, amelyek a bizottság céljának elérésében is hasznos lehet, amely nem más, mint egy okosabb, zöldebb, alacsony szén-dioxid kibocsátású, jobban kapcsolódó és szociálisabb Európa.

A horvát partnertelepülés, Kapronca részéről Zvonimir Perko, a Regional Energy Agency North projektmenedzsere ismertette a céljukat, ami nem más, mint hogy a cég Horvátországban vezető szerepet játsszon a fenntartható energiarendszer megtervezésében és létrehozásában. Ehhez jó irány a Horvátországban elsőként Kaproncán kialakított élő labor, amely 2019-ben kezdte meg működését. Ott egy olyan környezet áll a partnerek rendelkezésére, ahol adottak a feltételek, hogy valós körülmények között teszteljék és bemutassák a termékeiket, amelyet a felhasználók kipróbálhatnak, értékelhetnek. A Green AURA projekt keretében AR megoldásokkal szeretnék bővíteni a meglévő élő laborjukat. Maja Balaško Kiš, Kapronca európai ügyekért felelős megbízottja bemutatta a várost, amely számos díjat nyert a fenntartható és okos fejlesztések terén, és büszke a magas életszínvonalra, amelyet 30 854 lakója számára biztosít. Kapronca, a „biciklik városaként” is ismert egyetemváros, az elektromobilitásban is úttörő szerepet játszik.

Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. részéről Tasnádi Bálint projektmenedzser mutatta be a lezárult és a folyamatban lévő fejlesztéseket, beleértve az EU-s és egyéb beruházásokat is. A 100%-ban önkormányzati tulajdonú nonprofit szervezet több mint 80 projektben vesz részt, a hulladékgazdálkodástól, a naperőmű létesítésen át az esővízelvezetés modernizálásáig.

A Green AURA projekten belüli jövőbeli tervek között szerepel egy élő labor létrehozása, amely a klímavédelemmel kapcsolatos kutatásokat hivatott elősegíteni és mind az ágazat vezető beruházói, mind a közösség számára tesztelési és véleményezési lehetőséget teremtene az új fejlesztések tekintetében. Az együttműködést az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza.

A témában egy dán élő labor tapasztalatait is megismerhették a konferencia résztvevői. Jesper Steenberg, az ENERGY & WATER – Greater Copenhagen Living Lab vezetője, aki Koppenhága innovációs és környezetvédelmi oktatásáért is felelős, olyan szolgáltatásokat mutatott be, amelyek fenntartható városi megoldások közös létrehozását teszik lehetővé, ezekben az oktatásnak, a tudásanyag közzétételének különösen fontos szerep jutott. A kollaboratív élő laborban évente 25 000 látogató is megfordul. 64 fókuszterületet három szinten mutatnak be a felhasználói szinttől a technológiai szinten át a makroszintig, ahol a rendszerszintű döntések születnek. Steenberg hangsúlyozta, hogy „az embereket akkor a legkönnyebb aktívan bevonni, ha a saját bőrükön érzik a változást.”

univpecs.com

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close