KiemeltKözélet

A SZAKSZ elnöke nem mond le a Tüke Busz Zrt dolgozóinak bérfejlesztéséről

A mai napon végre Péterffy Attila polgármester is megszólalt az ügyben és kijelentette, hogy a Tüke Busz Zrt. munkavállalói nem számíthatnak béremelésre a város költségvetésének elfogadása előtt, amelyről így nyilatkozott:

“Fontosnak tartom leszögezni, hogy január 31-éig nem akarunk bérmegállapodást, még a Tüke Busz esetében sem. A városi költségvetést legkésőbb március 15-éig kell törvény szerint elfogadni, amíg ez nincs meg, addig felelőtlenség lenne részemről ígérgetni” – jelentette ki a polgármester.

Ugyanakkor Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedés Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke Péterffy kijelentésére reagálva egyértelművé tette, hogy a szakszervezet időhúzás helyett továbbra is konkrét lépéseket vár el a városvezetéstől a dolgozói bérfejlesztésekkel kapcsolatban.

“A SZAKSZ nem is vár ígérgetést a polgármester úrtól, hanem tárgyalást azzal a szakszervezettel, aki béremelést követel és a sztrájk eszközét is kilátásba helyezi. Azért az egy érdekes folyamat, hogy a munkás csak a költségvetés elfogadása után kap valamit, de a polgármester tiszteletdíjának megállapodásához nem kell a közgyűlés által jóváhagyott költségvetés. Megkérdezném, hogy hol van az leírva, hogy az önkormányzatnál és cégeinél, csak az adott évre elfogadott költségvetés után lehet rendezni a béreket? ” – tette fel a kérdést Dobi István.

“Azt is elvárnánk Péterffy polgármester úrtól, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégnél,  törvénysértő foglalkoztatásra ne kerülhessen sor, de a hivatalának elfoglalása után nem érzékeltük, hogy valamit is tett volna annak érdekében, hogy a jogszabálysértés a Tüke Busznál megszűnjön. A SZAKSZ nem tud azonosulni a polgármester úr három éves bérmegállapodásról szóló elképzelésével, mivel annyira sok a bizonytalansági tényező, így hosszabb távra a szakszervezet nem kötelezheti el magát, kivéve ha egy visszautasíthatatlan bérfejlesztésre tenne a munkáltató javaslatot. Mit értünk visszautasíthatatlannak? Például, ha minimum három év alatt  50 %-al nőne a munkavállalók bére.
Alig várta a SZAKSZ, hogy a korábbi három éves bérmegállapodás lejárjon, azért mert most lehetőség nyílt arra, hogy egy nagyobb mértékű bérkövetelést megfogalmazhatunk, mivel nincs aláírt és érvényes bérmegállapodás a társaságnál” – emelte ki a SZAKSZ elnöke.

“Azzal próbálják szakszervezetünket félre állítani, hogy a SZAKSZ a “kisebbik” szakszervezet és van egy nagyobb, aki korábban a kollektív szerződést kötötte, így vele kell majd 2-3 hónap múlva megállapodni a 2020. évi  (vagy 2020-2022 évi) bérfejlesztés mértékéről.
Ez nem jelenti azt, hogy a SZAKSZ ne állhatna elő bérfejlesztési igényével és a munkáltatónak valamint a tulajdonosnak nem ad lehetőséget arra, hogy a szakszervezetünk követelését figyelmen kívül hagyja” – emlékeztetett Dobi István.

Ezzel egy olyan helyzet alakult ki, amelyben mindkét fél megőrizte eredeti álláspontját. Előzetes információink szerint a sztrájk részletes akciótervét a SZAKSZ a törvényi előírásokat figyelembe véve – a minimális szolgáltatás elve mentén – alakította ki és amennyiben a városvezetés március 15-e előtt nem hajlandó megteremteni az érdemi tárgyalás lehetőségének feltételeit, addig a helyi tömegközlekedés részleges felfüggesztésével járó figyelemfelhívó sztrájk elkerülhetetlenné válik.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close