KiemeltKözélet

A PTE professzora lett az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője

Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentése alapján tíz akciócsoport állt fel a járványügyi helyzet minél hatékonyabb kezelése érdekében. A tíz munkacsoport egyike a koronavírus-kutatócsoport, melynek vezetője a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője, Jakab Ferenc professzor lett. A csoport feladata egy, a vírussal szemben hatékony vakcina kifejlesztése.


Jakab Ferenc, a PTE professzora egy konferencián

A kormányfő azt is bejelentette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé. Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel – ismertette. Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

A tíz akciócsoport a következők szerint áll fel. Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán vezeti. Egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán vezeti. A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea vezeti. Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határ-ellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János vezet.

Forrás: univpecs.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close