EgyébKiemeltKözélet

A polgármester lemondását sürgetik! Feloszlatná magát a mohácsi közgyűlés?

Négy fideszes képviselő kezdeményezte a mohácsi képviselő-testület összehívását, amelyre legkésőbb jövő péntekig kell sort keríteni. Az ülés egyik napirendi pontja a testület feloszlatása lesz, ami azt jelenti, hogy időközi szavazás következhet Mohácson, amelyen polgármestert és képviselőket is választanak. Igaz, ha lemondana önként a polgármester, nem kellene új testületet választani – írta meg az Origo.hu.

Mint ismert, a tavalyi önkormányzati választások előtt tragikus hirtelenséggel elhunyt korábbi polgármester, Szekó József halálát követően az MSZP-s Csorbai Ferenc nem lépett vissza, így egyedüli polgármesterjelöltként indult a tavaly őszi választáson.

Csorbai azonban mindössze 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból, ennek ellenére elfoglalta a posztját. Ezt követően a Fidesz helyi szervezete lemondásra szólította fel – írja az origo.hu

A Fidesz részéről azonban már korábban kilátásba helyezték, hogy amennyiben Csorbai nem mond le, kezdeményezni fogják a képviselő-testület feloszlatását, amely révén a polgármester is elveszíti megbízatását. Erre legkorábban a testület alakuló ülését követő hat hónap múlva kerülhetett volna sor a vonatkozó szabályozás értelmében,

ám a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrend ezt nem tette lehetővé, mivel nem üléseztek a képviselők. A veszélyhelyzet megszűnését követően viszont ennek már nincs akadálya.

A Mohácsi Újság.hu értesülése szerint négy fideszes képviselő kezdeményezte a testület összehívását, amire legkésőbb jövő péntekig sort kell keríteni. Az ülés egyik napirendi pontja pedig a képviselő-testület feloszlatása lesz, s mivel a kormánypártok képviselői vannak többségben, ezt minden bizonnyal meg is szavazzák majd.

Ettől számítva 120 napon belül kell kiírni az időközi választást, amelyre így legkésőbb november 2-ig kerülne sor, viszont az ezt megelőző vasárnap Mindenszentek napja, piros betűs ünnep, így arra a vasárnapra nem lehet voksolást kitűzni, ezért egész pontosan október 25-ig kell kiírni a választást.

A testület feloszlatása egyben azt is jelenti, hogy nemcsak polgármestert, hanem képviselőket is kell majd választani.

Ez csak és kizárólag abban az esetben lenne elkerülhető, ha Csorbai Ferenc mégis lemondana,ekkor ugyanis csak az új városvezető személyéről kellene dönteniük időközi voksoláson a mohácsiaknak.

Forrás: origo.hu

Borítókép: Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi polgármestere (bama.hu)

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close