ÉletmódKiemeltKultúra

A nyár legszebb csillagjelenségeit csodálhatjuk meg az égbolton

Igazán különleges augusztusi programra készülhetnek a természet kedvelői, nem kell sokat utazni ahhoz, hogy remek esti, éjszakai látványosságot tekinthessünk meg.

A csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzolnak el a Magyar Nemzeti Parkok, adta hírül a napokban az Agrárminisztérium. Olyan különleges helyszínek és programok ezek, ahol zavaró fények nélkül lehet kémlelni az égboltot, emellett az élővilág is háborítatlan.

A rendezvények színvonalas megvalósításához hazánk nemzetközileg is elismert három csillagoségbolt-parkja is hozzájárul. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzetnek ítélte oda a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség a megtisztelő címet még 2009-ben. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 2011-ben, míg a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánították csillagoségbolt-parkká.

A nyári időszak rendkívül gazdag jellegzetes csillagképekben, égi jelenségekben, ezért a következő hetekben számos egyedülálló programmal várják a látogatókat, akik biztonságosan pihenhetnek, töltődhetnek fel nemzeti park igazgatóságaink és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. rendezvényein.

A Pécshez viszonylag közeli Zselici Tájvédelmi Körzet, mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetünk. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

Fotó: Agrárminisztérium

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close