KiemeltKözélet

A koronavírus új helyzetekkel állította szembe a rendőrséget

Eddig több, mint 41 ezer távellenőrzést hajtottak végre a rendőrség munkatársai a Házi Karantán Rendszer nevű mobilapplikáció segítségével. A járványhelyzet a rendőrséget is új feladatokkal látta el: tavasztól őszig a kijárási tilalom és a tranzitútvonalak ellenőrzése, valamint a házi karanténban lévők szabályainak betartásának ellenőrzése, illetve a határátlépőket is ők ellenőrzik. Voltak kórházparancsnokok is a rendőrség munkatársai közül.

Magyarországon, a koronavirus.gov.hu weboldal szerint jelenleg 25 ezren vannak házi karanténban. Ezen időszak alatt a karanténban lévők nem hagyhatják el az otthonaikat, vendégeket sem fogadhatnak. A postástól, futártól és ételkiszállítótól átvehetők a csomagok, mert ezek nem számítanak szoros kontaktusnak. Aki a kéthetes karantén alatt nem tudja megoldani a saját ellátását, az önkormányzattól kérhet segítséget. A rendőrség – tiszteletben tartva a családi- és magánügyeket – rendszeresen ellenőrzi a kötelező, házikaranténban lévőket.

Az erre hivatkozó kormányrendelet szerint „az ellenőrzés nem járhat az érintett személy magánéletének szükségtelen zavarásával, 22.00 és 6.00 óra között az érintett személy pihenése indokolatlanul nem zavarható meg”.

Az ellenőrzött körülményektől függően a rendőrség akár videóhíváson keresztül is ellenőrizheti a hatósági karantén betartását. (Ugyanúgy működik, mint a telefonon keresztül történő idézés is.) Ezt a Házi Karantén Rendszer megnevezésű mobilapplikáción keresztül végzik, melynek  segítségével már 41 ezer távellenőrzést hajtott végre a rendőrség.

Ha a házi karantén szabályainak be nem tartása végett a rendőrség szabálysértés elkövetése miatt intézkedik, ami a helyszíni bírságon át a szabálysértési feljelentésig terjedhet. A bírság összege 3000 forint és 300.000 forint között tehető.

A rendőrség a szükséges létszámmal és a megfelelő eszközökkel látja el a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos feladatait 

– olvasható a novekedes.hu weboldal bejegyzésében.

A tömegközlekedési eszközökön betartandó szabályokat nem a rendőrség feladata ellenőrizni, hanem a tömegközeledési társaságok üzemeltetőinek kell ellenőrizni.

Forrás: novekedes.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close