EgyébVélemény

A kamu hírek beleférnek?

Sok bocsánatos bűn létezik az újságírás világában, de számomra a beteg kislányok képével illusztrált, kattintásvadász vezércikkek publikálása nem tartozik ezek közé. Különösen járvány idején nem. És különösen akkor nem, ha a rendelkezésre álló információk egyetlen forrása nem több, mint egy dühös facebook bejegyzés.

A történet előzménye, hogy egy gyermekéért aggódó, feldúlt anyuka képet posztolt az interneten a kórházban fekvő kislányáról, akit jelenleg “tüdőgyulladással kezelnek”, “lélegeztető gépen van” és “antibiotikumot kap”. A bejegyzés és az abból szőtt újságcikk bejárta az internetet, így a “hír” több ezer emberhez eljutott.

A poszt megjelenésének másnapján felhívott a Pécsi Gyermekklinika munkatársa, aki elmondta, hogy mindebből egy szó nem igaz, hiszen a gyermeknek nincs tüdőgyulladása, nem kap antibiotikumot, sosem volt lélegeztetőgépen és a tesztek alapján nem fertőzött a koronavírussal.

Senkinek nem kívánom, hogy a gyermekét kórházban lássa, és senkitől nem tűröm, hogy mások gyermekének vélt vagy valós szenvedéséből like-okat facsarjon és nézettséget szüreteljen. Már csak az egészségügyi dolgozók erőn felüli helytállására- és szakmai becsületére való tekintettel sem.

Ez a helyzet most nem engedi meg, hogy hamis hírek érzelmi hullámvasútjára osztogassunk ingyenjegyeket a gyanútlan olvasóknak…

Ezer más módja van a hangulatkeltésnek. De nem itt, nem most, és főleg nem így…

P.S: Remélem, a kislány hamar meggyógyul.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close