KiemeltVideók

A forradalom mártírjaira emlékezett ma az ország

Az 1956-os forradalom mártírjai emlékezett ma az ország. 1958-ban e napon végezték ki a kommunista diktatúrában Nagy Imre miniszterelnököt és társait. Az 1989-es újratemetésük a rendszerváltás szimbolikus eseménye volt, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondott.

Ma számos helyszínen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól. Budapesten a kormány képviseletében Varga Judit igazságügyi miniszter koszorúzott. Nem volt ez másként megyénkben sem, mint mások mellett Barkóczi Csaba, a Fidesz pécsi önkormányzati képviselője is közölte Facebook-oldalán, itt is elhelyezték a kegyelet virágait.

A forradalom bukása után Nagy Imre miniszterelnököt és társait 1958. februárjában állították bíróság elé. A vád a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése, hazaárulás, a szocialista államrenddel szembeni fellépés, ellenséges politikai csoportosulás volt. A tárgyalás végén Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst halálra ítélték, több társuk hosszú börtönbüntetést kapott.

A halálos ítéleteket 1958. június 16-án, a fogházuk udvarán hajtották végre. Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós holttestét előbb a börtön udvarán, majd 1961-ben a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájának egyik jeltelen sírjába temették el.

A holttesteket 1989 elején exhumálták: a mártírok testét arccal lefelé, összedrótozva, kátránypapírba csomagolva találták meg.

1989. június 16-án – miután előzőleg döntés született a kérdésben – a nemzeti gyász és megemlékezés napján ravatalozták fel Budapesten Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia valamennyi áldozatát, mártírját jelképező hatodik, üres koporsót.

Az eseményen negyedmillió ember gyűlt össze, mások mellett Orbán Viktor is beszédet mondott:

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close