EgyébGazdaságKiemelt

53 Milliárd euró (18,5 ezer Milliárd forint)! Ennyit kaphat Magyarország az EU-tól a következő 7 évben!

Óvatos becslések szerint a 39 milliárd eurónyi EU-támogatáshoz képest a 2021-2027-es időszakban akár 52,8 Milliárd(!) euróra is ugorhat a Brüsszelből várható támogatások mértéke, ami azt jelenti, hogy reál értelemben 35%-kal több EU-pénzre számíthat Magyarország a következő 7 évben – közölte az adatokat a gazdasági kérdésekkel foglalkozó Portfolio.hu.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, egy példátlanul hosszú, négy napos tárgyalás-sorozatot követően megszületett a megállapodás Brüsszelben, amely elsődlegesen az Európai Unió tagországainak koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállításáról szólt.

Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásokat követően bejelentette: az egyeztetések során elérte, amit akart, hiszen Magyarország jelentősen több pénzt kap majd, mint amire eredetileg számítani lehetett. Így hazánk 39 Milliárd Euró helyett akár 53 Milliárd Euró (kb 18.500 Milliárd Forint) támogatási kerethez is hozzájuthat a következő időszakban.

A Portfolio.hu információi szerint mivel a magyar állami önrész kötelezően jócskán megugrik, így az itthon elosztható teljes forrástömeg 44-ről akár 61,5 milliárd euróra, azaz akár 40%-kal is megugorhat. Mindez akkor igaz, ha Magyarország tényleg kéri a számára rendelkezésre álló sokmilliárd eurós hitelt a koronavírus-válság miatt felállított helyreállítási alapból.

Mivel a hitel láb 250-ről 360 milliárd euróra ugrott, itt az eredetileg javasolt 7 milliárd euró helyett 9 milliárdos elméleti keretre számíthat Magyarország.

Ha tehát a teljes hitelkeretet felhasználná az ország, akkor a tagállami borítékon felül összesen közel 19 milliárd eurót kaphatna még, összesen tehát 52,8 milliárd eurót, amihez mintegy 10 milliárd eurónyi tagállami önrész jönne még. Így tehát összesen 61,5 milliárd eurónyi összes forrásról beszélhetnénk, ami reál értelemben 39,7%-kal lenne több, mint a mostani ciklusbeli összes uniós forrás. Ez a 61,5 milliárd eurónyi forrás egyébként a tavalyi egész éves magyar GDP kb. 43%-át jelentené, igaz itt 7 évre szóló jövőbeli forrásokról van szó.

Mivel a támogatások és hitelek döntő részét 2021-2024 között kifizetik a helyreállítási alapból, miközben az igénybe vett hitel törlesztését majd csak 2026-tól kell elkezdeni (először évente kamatot kell fizetni) és 2058 végéig kell befejezni az összes törlesztést, így egyelőre lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyi lesz Magyarország uniós költségvetésből való nettó egyenlege.

Ami biztos, hogy a mostani ciklusban évi kb. 1 milliárd eurót fizettünk be, ami közel 2 milliárd euróra felmehet (7 év alatt durván 14 milliárd euró), így ha az összes hitelt felveszi Magyarország, akkor a két évvel ezelőtt kalkulált 21,3 Milliárd egyenleg helyett az összesen elérhető nettó egyenlegünk – vagyis a kapott források és a befizetések egyenlege – kb. 39 Milliárd Euró(!) körül lehet.

Forrás: Portfolio.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close