KiemeltKultúra

3D-s műkéz és wuhani padok: nem mindennapi kutatások folynak a pécsi egyetemen

A koronavírus-járvány az egész ország számára nyilvánvalóvá tette, hogy milyen magas szintű kutatások folynak a pécsi egyetemen, a Szentágothai János Kutatóintézet munkatársai oroszlánrészt vállaltak a vírus elleni küzdelemből. Azonban más különleges kutatások is zajlanak Pécsett: 3D-s, mesterséges intelligenciával vezérelt műkéz készül, de azt is megvizsgálják, a járvány hogyan alakította át életünket, például le merünk-e ülni kedvenc padunkra.

Jakab Ferenc vagy épp Kemenesi Gábor virológusok nevét az elmúlt hetekben az egész ország megismerhette, hiszen a Pécsi Tudományegyetem kutatói is oroszlánrészt vállaltak a koronavírus elleni küzdelemben. A pécsi egyetem ugyanakkor számos más kutatást is folytat, olyanokat, amelyek hatalmas segítséget jelenthetnek a későbbiekben.

A napokban az UnivTV adott közre egy videót, amelyből kiderül, szinte az űrkorszakot idéző fejlesztésen dolgoznak Pécsett: egy 3D-nyomtatással készülő, a mesterséges intelligenciát is használó műkézen. Ez óriási segítséget jelenthet azoknak, akik valamiért elveszítik végtagjukat, hiszen az eddigi műkarok inkább kozmetikai jellegűek: hasonló külső képet nyújtanak, mint a valódi végtag, viszont az új pécsi fejlesztéssel fogni, markolni, sőt finom mozdulatokat is lehet végezni.

A pécsi egyetem szakemberei a világjárvány utáni időszak kapcsán is fontos munkát folytatnak. Mint az egyetem hírül adta, a koronavírus okozta helyzet új kérdéseket vet fel. Le merünk-e ülni a kedvenc padunkra? Az új szokások, az egészségügyi távolságtartás milyen kihívások elé állítja az építésztervezőket?

Ugyanígy számos kérdést vethet fel a világszinten prioritást élvező otthoni munkavégzés: elegendő-e az internet-hozzáférés és egy laptop a minőségi munkavégzéshez, vagy ergonómiailag megfelelő munkaállomás kiépítésére is szükség van? Mitől lesz továbbra is kényelmes, családi fészek az otthonunk, egyben a mindennapi munkánk terepe?

Ezekre a kérdésekre keresik a választ a járvány kitörésekor ismertté vált kínai Wuhanban működő egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem építész oktatói és hallgatói egy közös projektben. A munka egyébként a járványhelyzet miatt egyelőre online platformokon folyik.

Olyan kutatások is folynak, amelyek a mindennapi életünk más részeit befolyásolják. Kevesen gondolnák, de például a nyugat-nílusi láz már hazánkban is megjelent, ugyanis új szúnyog- és kullancsfajok érkeztek az országba. Ezt a kutatást is jó ideje végzik a pécsi egyetemen.

Kiemelt fotó: univpecs.com

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close