KiemeltKitekintő

Magyarországnak van az egyik legjobb útlevele a világon

A magyar útlevél jelenleg a világ tizedik legjobb úti okmánya – legalábbis egy nemrég közzétett 2020-as lista alapján. A listát egy tanácsadó cég, a Henley és Társa állítja össze évről évre. Az összeállítás meghatározott szempontok szerint osztályozza az útleveleket és azt, hogy összesen hány országba lehet eljutni velük vízumigénylés nélkül. Jelenleg Japánnak van a világon a legerősebb útlevele, mivel állampolgárai összesen 191 országba utazhatnak vízum nélkül. A magyar útlevél az első 10-ben szerepel, 181 országba utazhatunk vízum nélkül ezzel a hazai okmánnyal.

Az első tíz helyen a következő országok útlevelei állnak:

1. Japán (191 pont)

2.  Szingapúr (190)

3.  Németország, Dél-Korea (189)

4. Finnország, Olaszország (188)

10. Magyarország (181)

105. Szíria (29)

106. Irak (28)

107. Afganisztán (26)

A legkevésbé használható útleveleket Afganisztánban állítják ki, mindössze 26 országba utazhatnak vízum nélkül. A sor végén van még Irak és Szíria is. Ha valaki ezekből az országokból szeretne hivatalosan külföldre utazni, annak nincsen könnyű dolga, ugyanis ezen országok által kiállított útleveleket respektálják a legkevésbé a világ többi országában.

A vízumigénylés egyébként nagyban függ az országok közötti kapcsolattól és az éppen aktuális nemzetközi helyzettől. Szövetséges, baráti kapcsolatot ápoló országok jellemzően gyorsabban kiállítják egymás állampolgárai számára a szükséges vízumot.

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close