Városunk és a jövőnk a tét a választáson!

Pár órával az önkormányzati választás lezajlása előtt, Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért Egyesület elnökét kérdeztük a kampányról, a választás tétjéről, és nem utolsósorban a napokban benyújtandó Európa Zöld Fővárosa pályázatról. 

– Az ÖPE 2002-es alapítása óta civil szervezetként politizál. Az elmúlt időszakban is többször felmerült a kérdés, hogy miért kellett pártokkal társulniuk?

– Legyünk pontosak: a FIDESZ-szel és a KDNP-vel kötöttünk szövetséget Pécsért. Azért velük, mert velük tudjuk megvalósítani a Megújuló Pécsért programunkat, ami egy olyan városfejlesztési program, amitől egyszerre fejlődik a gazdaság, a helyi társadalom, és mindez olyan infrastruktúra fejlesztéssel jár, ami a természeti környezet megóvását is figyelembe veszi. Szóval egy zöld, fenntartható és élhető város a víziónk.
Nem mellesleg velük erről nem kell parttalan vitákat folytatunk, hisz a világképünk is hasonló. 

– Mi is ez a közös világkép? 

– Egy korszerű, a klímaváltozásra, valamint a gazdasági és társadalmi kihívásokra legalkalmasabb válaszokat adó nézetrendszer, ez pedig nem más mint a patrióta és keresztény világlátás. Igaz, hogy mi ebben következetesebbek tudunk lenni, mert mi egy közösség vagyunk, s nem egy országos párt.

– Éppen ma jelentették be, hogy elkészült az Európa Zöld Fővárosa-cím pályázati anyaga. Ön a kezdetektől fogva hangos kezdeményezője a fenntartható városi működésnek, a természet védelmének és a megújuló energiáknak. A pályázat elkészítésének koordinálására önt kérte fel a polgármester. Miért fontos ez Pécsnek? 

– Ez a pályázat Pécs jövőjének a fundamentuma! Egyrészt a pályázat megvalósítása után önfenntartó és élhető városban fogunk élni. Másrészt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy most nem pártok vagy negatív megítélések, szimpátiák között kell döntenünk a választáson, hanem a jövőnkről fogunk voksolni. A kényelmi, hedonista ígéretek helyett, amit a baloldali pártok javasolnak, azt ajánlom minden választópolgár figyelmébe, hogy a gyerekeik, unokáink szemébe nézve döntsenek. Ha most hallgatunk a szirén hangokra, hogy ingyenes lesz a parkolás, újabb kedvezményeket kap mindenki, meg csupa jóléti programra költünk, akkor feléljük gyermekeink jövőjét. Az Összefogás Pécsért Egyesület és a FIDESZ-KDNP szövetsége ezzel szemben azon lesz, hogy végre fenntartható módon, jó legyen élni városunkban, Pécsen! 

– A kampányban is többször kérdezték, pontosan mi a programjuk? 

– Mi pedig már többször elmondtuk, és vissza is lehet nézni, 2012-14 között, az említett két párttal közösen fogadtuk el a Fenntartható Városfejlesztési Koncepciót, ennek aktualizálása a Megújuló Pécsért Program. A részletek egyébként olvashatók a közösségi média felületein és az ÖPE weboldalán is.

– Általános vélemény a pécsiek körében, hogy a mostani kampány elég kíméletlen volt. Önök is „nekimentek” Péterffy Attilának és az őt támogató baloldali pártoknak…

– Mi csak azt vetettük a szemükre, amit valóban elkövettek. Állításainkat igazolták többször nyilvánosan. De mi is kaptunk pofonokat tőlük. Ez mára már világszerte tendencia, de teszem hozzá, a politika azért ilyen, mert erre vevők sokan. Végtére ez egy verseny, ahol küzdelem van. Az fontos persze, hogy állításainkat igazolni tudjuk, és persze a magánéletet tiszteletben tartsuk. Mi így kampányoltunk!
Ezzel együtt persze én sokkal szívesebben beszélnék többet a terveinkről, de az nem sokakat érdekel, ki tudja miért. No, de hát ez van, nem baj, a lényeg, hogy egy jól kiérlelt tervünk van, amit 7 éve csiszolunk együtt a pécsiekkel.

– Néhány órával az urnazárás előtt milyen eredményt vár?

– A legfontosabb: azt szeretném, ha Pécs nyerne! Pécsnek konkrét és korszerű tervekre, dinamikus munkára, jó lobbierőre és a pécsiek közreműködésére, közvetlen részvételére van szüksége. Ezt csak a kormányzó erők megújult csapata képes végrehajtani, velünk, a 17 éve működő civilekkel. A másik blokk már most belső civakodásoktól hangos, ötletelésig jutottak program helyett, és Péterffy Attila személyében egy pénzembert állítottak polgármester-jelöltnek, aki nem a közösségünk céljait, hanem saját céljait tartja fontosabbnak.

– Na, például ez a megjegyzése is indulatosnak tűnik… 

– Igen az, mert féltem a városunkat az ő haszonelvű gondolkodásától. Még Jézus is ostort font, és kiverte a kufárokat a templomból, mert félrevezették a népet.
Emellett nagyon bízom abban, hogy a pécsi polgárok nem hagyják magukat megtéveszteni hamis ígéretekkel. Legyünk éberek! Most a városunk, és benne a mi sorsunk, jövőnk a tét!