“Lélegző ligetet” hoztak létre Romonyán

Szeptember 21-én adta át a „Gyermekeink jövőjéért, a jövő gyermekeiért” civil társulás Lélegző liget projektjének első állomását, mely keretein belül Romonyán a Szőlő utcát ligetesítette a település összetartó közössége.

A projekt során közel 130 tő növényt ültettek el, a legkülönfélébb fajták összeválogatásával. Hagyományőrző sarkokat, fűszerkerteket, virágzó cserjecsokrokat, sövénysorokat helyeztek el, ültettek fákat, parkosították a játszóteret, és kihelyeztek számos állatvédelmi eszközt: madáritatót, önetetőt, rovarhotelt.

– Megálmodtunk egy odútelepet, ahol a sövények sűrűjének védelmében nyugodtan fészkelhetnek kisebb madaraink. Az ismeretek bővítését információs táblák kihelyezésével ösztönöztük – mondták a szervezők.

A kihelyezett eszközöket felnőttek és gyerekek közös összefogással készítették a nap során, kidobásra ítélt anyagokból, a teljes újrahasznosítás jegyében. Az itató balkonládából, a rovarhotel maradék kerítéslécből, a hagyományőrző sarok a falusi asszonyok régi edényeiből készült el.

Mint elhangzott, a rendezvény sokakat mozgósított, és a sikeren felbuzdulva tovább folytatják a projektet, terveik szerint minden ültetési szezonban Romonya egy-egy utcáját hasonló irányelvek mentén „zöldesítik”, így arra számítanak, hogy maximum 10 éven belül településük a mutualizmus mintája lesz nemcsak helyi, de országos szinten is.