Mindenki Pécsért vagy Összefogás Pécsért?

Két pécsi civil szervezet is indul az őszi önkormányzati választásokon: a 2002 óta a pécsi közéletben aktívan közreműködő Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) és a nemrég megalakult Mindenki Pécsért Egyesület. A nevük is hasonló, a programjuk címe is lényegében ugyanaz a „Megújuló városért”, és jelölteket is állítanak, de az ÖPE szerint egészen más a cél.
Hogy mi van az ügy hátterében, erről tartott sajtótájékoztatót Kővári János, az ÖPE elnöke, mielőtt fellebbezést nyújtott be a választási bizottságnak, mert meglátásuk szerint a Mindenki Pécsért tudatosan folytat olyan tevékenységet, ami alkalmas a választók megtévesztésére.

„Az egyesület célja, hogy összefogja azokat a pécsi polgárokat, akik megelégelték azt, hogy a város immáron tizedik esztendeje folyamatos válságban van, adósságot adósságra halmoz” – áll többek között a tavaly bejegyeztetett Mindenki Pécsért Egyesület Alapító Okiratában.
Az alapításkor a cél szerinti leírásban úgy fogalmaznak, az egyesület célja „politikai tevékenység (pl. nem pártjellegű politikai tevékenység, politikai ifjúsági szervezetek).” Ezt úgy akarják megvalósítani, mint mostanra kiderült, hogy pártok helyi vezetőit és civileket egyaránt ezen név alatt indítanak. Bár feltűnik a jelöltek között a pécsi DK vezetője Kunszt Márta, valamint Nyőgéri Lajos és Sík László, az MSZP pécsi csoportjának prominensei, vagy éppen Ágoston Andrea, a Liberális Párt pécsi elnöke, de ezt nem tudatják a választókkal, hanem civilként jelölik őket.

Mindehhez képest a másik civil szervezetet, az Összefogás Pécsért Egyesületet 2002-ben alapították, céljuk, és ahogyan az alapításkor megfogalmazták „Pécs városa és a nemzet gazdasági és társadalmi felemelkedésének segítése”. – Az ÖPE a kezdetektől fogva kereste és keresi azokat a megoldásokat, amellyel Pécset előbbre lehet vinni, és világos koncepcióval, világlátással rendelkezik – mondta Kővári János, az egyesület elnöke. – Tesszük ezt úgy, immáron 17 éve, hogy kizárólag civil szereplőkkel dolgozunk, igaz, volt és van olyan, hogy pártokkal összefogunk, de akkor azok jelölő szervezetei is nevesítve vannak. Így minden választó ismeri a valós szándékot, és ennek tükrében szavaz.


Ön szerint a két civil szervezet közül melyiket alapították 2002-ben?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

– A másik gondunk, hogy mind a névválasztásuk jelentéstartalmával, mind a programjukkal egyértelműen plagizálják az egyesületünket – mondja Kővári. – Az Összefogás Pécsért Egyesület után a Mindenki Pécsért Egyesület nevet választották, a mostani programjuk pedig a Megújuló város nevet kapta, miután az ÖPE már több mint egy hónapja közzétette a Megújuló Pécsért programját sajtónyilvánosan. Ez már plágium! A piaci szférában ezért komoly pénzbüntetés jár.
A Mindenki Pécsért Egyesületről tehát kiderült, hogy a szavazók megtévesztésére hozták létre – tette hozzá Kővári János, az ÖPE elnöke.

Az ÖPE ezek miatt most, a jóhiszemű joggyakorlás sérelme és a választók megtévesztése okán megfellebbezi a Mindenki Pécsért jelölő szervezetté minősítést a Választási Bizottságnál.


Ön tudja, hogy az október 13-i önkormányzati választáson, jelöltjei közül, melyik civil szervezet indít korábbi és jelenlegi pártpolitikusokat?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

– Bízunk abban hogy a választók megtévesztésére létrejött szervezet nem minősülhet Magyarországon jelölő szervezetnek, ugyanis így a választások nem felelnek meg a választók akaratának. Egyszer Pécsett már 2006-ban manipulálták a választói akarat megvalósulását a baloldali pártok, de végül a Legfelsőbb Bíróság – igaz, 3 év múlva – nekünk adott igazat. Remélem, most nem kell ennyit várni, mi mindenesetre harcolni fogunk az igazságért, és hogy legyen igazi Összefogás Pécsért! – mondta végül Kővári.


Ön szerint melyik civil szervezet választási programja a zöld és fenntartható város?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...