Tilos tüsszenteniük a koronaőröknek!

Érdekességek a Szent Koronáról címmel tart izgalmas előadást Woth Imre, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke a Zsolnay Negyed Apostolos termében augusztus 23-án 18 órától. Olyan kulisszatitkokra is fény derül, mint hogy a koronaőröknek tilos tüsszenteniük, és beavatja a látogatókat abba is, hogy milyen cseles módon szokták szállítani a korona másolatát. 

Sokat vagy keveset tudunk a Szent Koronáról? Az előadás során szó lesz a Szent Korona megmenekítésének izgalmas körülményeiről, őrzésének titkairól, a Korona Őrség megalakulásáról, feladatairól is.

A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének célja a Magyar Koronaőrség történelmi és katonai tevékenységének megőrzése, ápolása és fenntartása. Tevékenységükhöz tartozik a korona másolatának őrzése és bemutatása, melyért szükség esetén „életüket és vérüket áldozzák”. Woth Imre 2001 óta látja el az elnöki tisztséget. 

– A Szent Korona egy olyan történetet, olyan erőt hordoz magában, ami egy nemzetnek, a magyar tudatnak az önazonossága – mondja Woth Imre, aki pécsi előadását barátja, Szentpéteri Miklós emlékének szentelni.

Az előadás apropóját az adja, hogy különösen nagy az érdeklődés a Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata iránt, amelyek ingyenesen tekinthetők meg augusztusban a Zsolnay Kulturális Negyed boltjában, a Zsolnay Infopont és Shopban.

Fotó: királyiudvar.lapunk.hu