Mit jelent a Szövetség Pécsért?

A napokban igen zajos volt a sajtó attól a hírtől, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület összefog a FIDESZ-szel és a KDNP-vel az önkormányzati választásokon. Számos kritika érte ezért Kővári Jánost, akivel kötetlenül, de nem titkoltan kérdésekkel tele beszélgettünk.

– Tehát miért állnak össze? 

Az Összefogás Pécsért Egyesület egy civil szervezet, amely mögött sem multik, sem országos politikai pártok nincsenek, tehát mi magunk működtetjük, nagy ritkán besegít egy-egy jószándékú vállalkozó. Ebből adódóan korlátozottak a lehetőségeink a nyilvánosságra, amelyen keresztül megnyerhetnénk 20-30 ezer embert, akikkel választást lehet nyerni. Legutóbb, 2014-ben 5 ezer ember szavazott ránk. Tehát szövetségeseket kell keresnünk. 

De miért pont a  FIDESZ és a KDNP? Miért nem a Mindenki Pécsért és az ellenzék szövetségét erősítik?

Erre az LMP is megadta a választ, akik nem vádolhatók jobboldali elhajlással… Ők is azt nyilatkozták, hogy Péterffy Attilát és a teljesen különböző értékű és egymással is marakodó, összetákolt pártokat teljesen alkalmatlannak tartják a városvezetésre. Ezzel maximálisan egyetértek, mert az elmúlt tíz évben egyetlen értékelhető gondolatuk sem volt a pécsi közgyűlésben. Arról nem is beszélve, hogy többen közülük jelentős károkat okoztak már a városnak. 

– Mire gondol? 

– Itt van mindjárt az MSZP és a DK, amely pártok 13 évig irányították a várost, és ezalatt közel 50 milliárd forintos adósságot halmoztak fel. De Péterffy Attila tevékenységében is vannak nagy kérdőjelek, elég ha a mecseki tarvágásokat említjük, valamint azt a 22 évre szóló szerződést, amit a városra erőltetett, elzálogosítva a jövőt. 

Miről szól ez a szerződés? Úgy véljük, erről kevesen tudnak…

Lényegében arról, hogy az önkormányzat évi 1650 terrajoule hőenergiát vesz át az Erőműtől 2008-tól, 22 éven át, amit még sosem használtunk fel, így minden évben kötbér jelentkezik, ráadásul beruházási kényszer is van. Többek között ezen megállapodás miatt nem tudtak a panelben lakók pályázni évekig a lakásuk korszerűsítésére sem. Ezek tények.
Szóval Péterffy ha elszámoltatást ígér, kezdheti magán!

Térjünk vissza még a miértekre… Miért pont a FIDESZ-szel kötöttek együttműködést? Mert valljuk meg, ők is követtek el hibákat… 

Így igaz, ilyen volt például a buszbeszerzés. Mi már akkor is mondtuk – és ez visszanézhető a közgyűlési jegyzőkönyvekben, az akkori híradásokban –, hogy a használt Volvo buszok helyett, új alternatív meghajtású buszokat szerezzenek be inkább, és azt is pályázati úton, ahogyan Kaposvár tette. De szerintünk 2014-17 között a gazdálkodás sem volt fényes, ezt is szóvá tettük, sőt 40 javaslatot tettünk a költségvetés rendbetételére. Ezeket csak 2017 után vették figyelembe, azóta helyre is állt az egyensúly, ami persze azért még sérülékeny. 

Említette, hogy sokáig nem hallgattak önökre, most mit várnak, ez változhat? Mégis csak ők a nagyobb párt. 

– Nekünk van egy komplex tervünk a város fejlesztésére, „A Megújuló Pécsért programja” címmel, van hitelünk, mi nem vétettünk eddig, és széles helyi kapcsolatrendszerünk a megvalósításhoz. Viszont 10 év alatt mintegy 150 milliárd forintra lesz szükség a program megvalósításához, amit csak a Kormány segítségével tudunk előteremteni, ezért is kell többek között szövetséget kötnünk. Ez így normális. Együttműködés a Kormány és Pécs között – Pécsért.

Lát erre garanciát? Eddig is itt volt a lehetőség a Kormánnyal való együttműködésre, és nem igazán sikerült…

Azt hiszem, ez már személyes ügy. Valóban eddig nem volt harmonikus a kapcsolat a Kormánnyal, de úgy látom, Vári Attila megkapta bizalmat a FIDESZ-től. Úgy gondolom, új korszak kezdődik ezzel. 

Ezért lépett vissza Vári Attila javára? 

Igen. Mert számomra nem a személyes karrier a fontos, hanem hogy a város fejlődni tudjon. Én is kiveszem majd azért a részem a munkából. Nem csak polgármesterként lehet tenni a városért. Nekem Pécs az első, ezért politizálok. Aki ismer közelebbről, tudja ezt.
Szóval hajrá Pécs! Akkor indulnék is tenni érte, ha a végére jártunk a kérdéseknek…