Polgármester-választás: úgy tűnik, minden versenyző a rajtvonalhoz állt

Ami biztos, új polgármestere lesz a városnak, hiszen Páva Zsolt nemrégiben hivatalosan is bejelentette, nem indul újra. Az európai parlamenti választások után láthatóan beindultak a folyamatok.
Jön az új politikai kampány, ha szeretjük, ha nem.

Valahogy az az embernek az érzése, az elmúlt évekre visszatektinve, hogy Pécsen mindig történik valami. A 2000-es évek közepétől kezdve két polgármestert is elvesztítettünk, Toller László és később Tasnádi Péter is elhunyt. Aztán 2009-ben, az országos politikai közhangulat fősodrának hangulatában érkezett a Fidesz régi-új jelöltjeként Páva, aki számottevő különbséggel meg is nyerte a választást.
Az eltelt két Páva-ciklus alatt fogadta el az önkormányzat közgyűlése az Integrált Városfejlesztési Stratégiát, konszolidálta a kormány a több tízmilliárdos adósságban úszó önkormányzatot, aminek jelentős részét aztán újratermelték, melynek köszönhetően szintén kormányzati gyorrsegélyben részesült a város, amit vissza kell fizetni, de kétségtelen az is, a Magyar Államkincstár szakembereivel az elmúlt évben pedig már számottevő pluszban zárt a költségvetés.

Vári: a szürke eminenciás

Bár már korábban is rebesgették az indítását, elég komoly hendikeppel fog indulni, hiszen ha valaki biztosan, ő mindenképpen Bdapesthez kötődik, bármennyire is Pécsen dolgozik már évek óta. Ráadásul nemrégiben megválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökének, a korábbi sikeres kapitány, Kemény Dénes egészen döbbenetes megfúrásával. Borítékolható, hogy ha ő nem nyer, nem lesznek egziszteciális problémái, felül a több mint háromórás menetidejű vonatra, és visszatér a fővárosba.
A PSN Zrt. vezérigazgatójaként semmi látványosat nem csinált, az általa vezetett önkormányzati céget viszont rendszeresen teletömték városi és kormányzati pénzekkel.

Péterffy Attila: a fideszes fővárosi önkormányzati cég vezetőjeként érkezne vissza szülővárosába

Már az indulásának hivatalos bejelentése is faramuci helyzet volt, hiszen egy január elejei rabszolgatörvény-ellenes városi tüntetésen szólalt fel először mint apsiráns, majd váratlan fordulatként az MSZP, a DK és a Momentum helyi képvselője pattant egyszercsak a mikrofon elé, és jelentették be Péterffy támogatását. Mindeközben Mellár Tamást, a Párbeszéd frakciójába beülő, tavaly megválasztott független országggyűlési képviselőt a tüntetők között sokkolta a bejelentés, ugyanis számára a Márki-Zay Péter által kezdemnyezett Minden Magyarországért Mozgalom eljárását szerette volna elérni, azaz az ellenzéki jelöltek előválasztáson való megmérettetését. Ezt követően látványosan háttérbe vonult a pécsi ügyektől Mellár, majd egy hete jelentette be végül Péterffy indulását.
A Pécsi Erőmű korábbi vezérigazgatója egyébként próbál minél több programelemet meghirdetni azóta is, amelyek elsőre meglehetősen kesze-kuszák. A Tüke Kártyához kapcsolódó kedvezményes mobiltelefon-flotta bevezetése finoman fogalmazva is abszurd és felesleges. De ugyanígy Drakula sírjának újranyitása is bizarr, és az egyébként turisztikai látványosságokban finoman fogalmazva sem hiányos Pécs gazdasági fejlődéséhez nem sokat tehet hozzá. És akkor még nem beszéltünk a buszjegyár-csökkentésről, vagy az aquaparkról, mely utóbbiról sem tudtunk meg többet annál, mint hogy kell, és a pécsiek már nagyon akarják…

Kővári: aktivitás és lokálpatriotizmus

Az elmúlt években egyre többet megnyilatkozó Kővári János már az év elején jelezte – nem meglepő módon – indulási szándékát. Az Összefogás Pécsért Egyesület most is önkormányzati képviselője a szervezet 2002-es alapítása óta kizárólag a városra koncentrál.
Az elmúlt ciklusban rendre kezdeményezett a város fenntarthatóságával összefüggésbe hozható döntéseket, amelyek kisebb részben át is mentek a fideszes többségű közgyűlésen. Kb. egy hónapja pedig a város által megbízott zöld biztosi szerepet is megkapta az ősszel benyújtandó Európa Zöld Fővárosa pályázattal kapcsolatosan. A 2010-14 közötti ciklusban egyik kezdeményézője és koordinátora volt az Integrált Városfejlesztési Stratégiának.
Tavaly elidította a Szövetség Pécsért mozgalmat, amelynek első látványos megjelenése az elektromos buszok beszerzésével kapcsolatos aláírásgyűjtési akció volt.
Kővári elkötelezett a fenntartató városműködésben, és hangos kritikusa a városi pénzherdálásnak, amely miatt egyaránt kapott hideget-meleget a fideszesektől és a baloldaltól is.

Pap András a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlamentben MDF-es színekben lett országgyűlési képviselő, indulása inkább személyes ambíciókon múlhatott, támogatása kétségesnek tűnik.


Szavazzon! Mondja el véleményét!

A héten minden nagyobb párt bejelentette már, kit kíván indítani polgármesternek. Így mostanra négy név vált ismertté.

Ön melyiküket tartaná alkalmasnak a polgármesteri feladatokra?

  • Kővári János (Összefogás Pécsért) (50%, 170 szavazat)
  • Péterffy Attila (MSZP-DK-Momentum, MPE) (26%, 87 szavazat)
  • Vári Attila (Fidesz-KDNP) (15%, 50 szavazat)
  • Pap András (független) (9%, 32 szavazat)

Összes szavazó: 339

Betöltés ... Betöltés ...