Környezetvédelemről szól az interaktív kiállítás a Széchenyi-téren

A Környezetvédelmi Világnap adta az apropóját annak az interaktív kiállításnak, amelyet az Ökováros Ökorégió Alapítvány szervezett, és két napi várja a pécsieket.

– A mai nap mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a kiállítás az Európa Zöld Fővárosa pályázathoz is illeszkedik – mondta a megnyitón Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Páva hozzátette, a pályázati előkészületek megkezdődtek, a szakemberek már dolgoznak a tartalmi részeken. – Azért is fontos mindez, mert a pályázaton túl az tapasztalható, hogy a zöld szemléletmód nem jön magától, tanulni kell, ezért csak javasolni tudom, hogy minél többen próbálják ki.

A polgármester kiemelte, ma már kockázatot, kihívást jelent a klímaváltozás. – Annak idején, amikor a például a Biokom a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését tervezte, sok szakember kétségének adott hangot, hogy mennyire fog ez menni a pécsieknek – emlékeztetett Páva Zsolt. – Aztán kiderült, a pécsi polgárok hamar felismerték a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét, tehát vannak jó példák arra, hogy az embereknek felmutatva egy-egy technikát, ezt megtanulva, a hétköznapi életben is alkalmazni tudják, ezzel is hozzájárulva a fenntartható környezethez.

– A kiállítás célja, hogy a hétköznapi polgárok is lássák, mit tudnak tenni a maguk környezetében, saját elhatározásból, amellyel egyéni szinten is tehetnek valamit környezetünk védelméért – tette hozzá Kővári János, az Európa Zöld Fővárosa cím pályázatának önkormányzati zöld biztosa. – Itt konkrét gyakorlatias példákat láthatnak és próbálhatnak ki a pécsiek. Megtapasztalhatják például a helyi gazdaság fejlesztésének fontosságát, a körforgásos gazdaság társadalmi és egyéni hasznát, valamint a környezetvédelem tényszerű fontosságát.
Kővári hozzátette, a mai napon befejeződő egyetemi program, amely során egyéni vállalalásokat lehetett tenni, ugyanerre az egyéni felelősségvállalásra épít. A Zéró Emisszós Napok egyébként ma éjfélkor zárul, tehát még van néhány óra az újabb vállalásokra.

– Ez az interaktív kiállítás két napig lesz elérhető a Széchenyi-téren, és jól példázza, hogy az egyetem mellett a helyi civil szervezetek is meg tudják mozgatni az embereket a cél érdekében – hívta fel a figyelmet végül Kővári János.