Jó lett a költségvetési egyenleg, de hogy így maradjon szükség van a zöld fordulatra!

Az Összefogás Pécsért Egyesület szokásos közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján többek között szó volt az önkormányzat 2018-as zárszámadásáról valamint egy új, kifejezetten a helyi közösségek számára létrehozott hosszú távra szóló Zöld város pályázati alapról. 

– Most már biztosnak tűnik hogy az elmúlt évben az önkormányzat költségvetése mintegy négy és fél milliárd forintos pozitív egyenleggel zárult – mondta Kővári János az ÖPE önkormányzati képviselője. – Ez persze nemcsak az önkormányzat érdeme, hanem a Magyar Államkincstár szakemberei munkájának és tudásának, valamint az önkormányzati intézményekben dolgozók, továbbá a pécsiek közös összefogásának eredménye. Ezért mindenkinek köszönet jár. 

Majdnem pontosan két évvel ezelőtt az Összefogás Pécsért Egyesület kongatta meg először a vészharangot az önkormányzat rossz költségvetési helyzete miatt. – Akkortól kezdve az ÖPE folyamatosan igyekezett konstruktív javaslatokat tenni, így például először egy 28 pontos, aztán később egy 12 pontos, majd újabb négy pontos megtakarítási csomagot ajánlva a közgyűlés figyelmébe – emlékeztetett Kővári János.

AZ ÖPE elnöke szerint, ha az önkormányzati költségvetés egyenlege legalábbis helyreállt, itt az ideje, hogy az önkormányzat a jövőt megalapozó gesztusokat gyakoroljon. – Az egyensúly tehát megvan, most kell megteremteni a város fenntartható működésének feltételeit – mondta Kővári. – Éppen ezért a csütörtöki közgyűlésen azt javasoljuk, hogy az önkormányzat innentől kezdve minden évben az összes helyi adó bevételének egy százalékát a helyi közösségek kezdeményezéseire fordítsa. 

Jöjjön a „Zöld Ház” és a „Miénk itt a tér” program!

Vozár Pál, az ÖPE alelnöke szerint ezt egy önkormányzati alap formájában kellene elfogadni, és az évi mintegy 100-150 millió forintot az Európa Zöld fővárosa pályázathoz vagyis a város fenntarthatóságához illeszkedően, lakossági célokra kellene felhasználni. Az ÖPE ezért két pályázat meghirdetését javasolja: az egyik során olyan jogi személyiségű szervezetek pályázhatnának, amelyek közösségi épületeket és épületrészeket tartanak fenn, és amelyeket energia- és víztakarékosabbá, fenntarthatóbbá szeretnének tenni. Ezek jellemző módon a társasházak vagy éppen olyan civil szervezetek amelyet közösségi tereket működtetnek. A másik pályázat pedig azokra a közösségi közterületekre vonatkozna, amelyek eddig nem kaptak elegendő figyelmet és fejlesztési forrást. Ezeknek a zöld területeknek a fejlesztésére szolgálna ez a pályázati forrás. Itt szintén társasházak civilszervezetek vagy akár olyan vállalkozások is pályázhatnának, amelyekhez valamilyen szinten természetes, zöld közterület is tartozik. – Így a létező legnagyobb összefogással, közösen a pécsiekkel állíthatjuk fenntartható fejlődési pályára Pécset – mondta végül Vozár Pál.

Forrás: Összefogás Pécsért Egyesület / sajtóközlemény