Pannon Filharmonikusok: tehetségtámogatásról szól a tavasz

Három kivételes produkciót hallhat a közönség a Pannon Filharmonikusok együttműködésével, melyekben mind fiatal tehetségek állnak színpadra. A Kodály Központ ad otthont évek óta a Pécsi Tudományegyetem opera tanszakosainak vizsgaelőadásának, mely nagy sikerrel zajlott le április 30-án. Pécsett a szervezésben vett részt a zenekar, azonban május 14-én előadóként is részese lesz a Zeneakadémia opera tanszakosai vizsgaelőadásának, melyre az intézmény nagytermében kerül sor. Május végén pedig ismét Pécsett, a Kodály Központban lépnek színpadra az ifjú tehetségek, itt viszont az énekhang helyett a hangszerek kerülnek fókuszba a zenekar tehetségtámogató Mesterek és Tanítványaik programjában.

A Pannon Filharmonikusok Mesterek és Tanítványaik hangversenye közel egy évtizede nyújt lehetőséget a fiatal tehetséges muzsikusnövendékeknek arra, hogy bemutatkozzanak nagyzenekari produkció szólistájaként. A tavaszi válogatóra 30 ifjú tehetség jelentkezett, akik közül a próbajáték során kilenc fiatal mutathatja meg május 29-én, mire képesek hangszerrel a kezükben.
A program előkészületei és szervezése során komoly szerepet tölt be Vass András, a PFZ állandó karmestere, aki amellett, hogy zsűritagként a válogató minden részénél jelen van, a hangversenyen a zenekart is dirigálja minden évben. 

Pécs mellett Dombóvárról és Zalaszentgrótról is érkeznek az ifjú fellépők, akik sorra különleges, saját maguk által választott művekkel készülnek. A zenekar pannonphilharmonic elnevezésű youtube csatornáján a szólisták saját videóüzenei is felkerültek, amikben nemcsak a koncertet ajánlják, de azt is elmondják, miért éppen ezt a darabot adják elő. A programban zongora és hegedű mellett hallható lesz tubaverseny, két klarinétra írt darab, különleges nagybőgő művek, fuvola, szaxofon és gitár is. A kedvenc tehetségükre idén is szavazhat a közönség online a zenekar honlapján és személyesen a koncerten is.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia végzőseinek vizsgaelőadásán sem első alkalommal működik közre a Pannon Filharmonikusok. 2016-ban tavasszal és ősszel a zenekar egy-egy tagjának diplomaelőadásán is a pécsi együttes művészei játszottak.
Most májusban hét leendő énekművész áll a közönség elé és a legismertebb operák részleteiből válogatnak a vizsgaelőadásuk során. Hallható lesz többek között a neves pécsi zongoratanár, Megyimóreczné Schmidt Ildikó lánya, Megyimórecz Ildikó (szoprán) is. Szintén most zárul Zeneakadémiai képzése Ninh Đức Hoàng Longnak (tenor), aki a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató negyedik szériájában a Nagyok korcsoportjában tűnt fel és vált országosan ismertté. A vizsgaelőadásra május 14-én, 19.00 órakor kerül sor a Zeneakadémián. 

Fotó: Pascal Bernardon on Unsplash