Nagy összefogással indult el az Európa Zöld Fővárosa program, de vannak, akik lejáratnák!

A héten létrejött a nagy összefogás az Európa Zöld Főváros pályázat előkészítésére az önkormányzat, az egyetem, a gazdasági kamara, a civilek és az egyház közreműködésével. Vannak azonban olyan politikai szereplők, akik inkább a lejáratással foglalkoznak — hangzott el az ÖPE mai sajtótájékoztatóján, a Városházán. 

— Közösségi tervezéssel, tehát a különböző együttműködő szereplők bevonásával fog megvalósulni a pályázat beadása — jelentette be ma sajtótájékoztatóján a városi közgyűlés által meghatalmazott Zöld Biztos. Kővári János azt is elmondta, már az első alkalommal hasznos információkat osztottak meg egymással a résztvevők, így a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az egyházak képviselői, a civil szervezetek, valamint a pályázatot az önkormányzaton kívül felkaroló Pécsi Tudományegyetem szakemberei.

— A pályázat legfőbb mondanivalója, üzenete várhatóan az lesz, hogyan tud Pécs városa a környezetkárosító bányászati múltjával a lehető leghatékonyabban áttérni a megújuló energiákra, vagy éppen a fenntartható városműködtetésre — mondta Kővári János, aki egyúttal hozzátette azt is, hogy az egyetem által korábban már ismertetett virtuális erőmű programban a résztvevő intézmények már meg is tették az első energiacsökkentő vállalásaikat.

Ennek részeként a hónap végén, a Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére már elindul egy program, amelyben a közintézményeken kívül megkérik majd a város lakosságát is, hogy egy héten át a lehető leginkább környezetbarát módon éljék a mindennapjaikat, azaz például ne használjanak autót, gyalogoljanak vagy kerékpározzanak, esetleg használják a közösségi közlekedést, vagy akár kapcsolják le a használaton kívüli villanyokat, így kipróbálva a fenntartható életmódot.

Sajnos vannak, akik inkább lejáratnák a Zöld Város gondolatát

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ÖPE felháborítónak tartja — különösen az Európa Zöld Fővárosa pályázat benyújtásának időszakában —, hogy egyes politikai pártok lejáratnák a város hitelességét e téren. — Ez finoman fogalmazva sem szerencsés — mondta Vozár Pál, az ÖPE alelnöke. — Mi pontosan megnéztük, miről is van szó a világörökségi helyszínen megvalósuló régészeti feltárás kapcsán: a jelenlegi Cella Septichorától keletre eső területen kell csupán esetleg néhány fát kivágni, azonban azokat pótolnia is kell a kivitelezőnek.
Vozár hangsúlyozta, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. által benyújtott és menedzselt pályázatban nincsen szó moziról, csupán egy három D-s bemutató eszközről, a világörökségi cím pedig ténylegesen magában foglal olyan kötelezettségeket, mint a most aktuális feltárás, amelynek jogosultságát több szakember is megerősítette.
— Furcsa ez a tiltakozás pont azoktól, akik egy olyan polgármester-jeltölt mögött állnak, aki erőművi regnálása idején több millió tonna fát vágatott ki, és égetett el — tette hozzá Vozár Pál, aki a sajtótájékoztatón bejelentette, az Összefogás Pécsért Egyesület a lehető legszigorúbban nyomon fogja követni a beruházást.