Kővári: Pécs legyen Európa Zöld Fővárosa, az ÖPE csak a fenntartható fejlesztésekben hisz

Az Összefogás Pécsért Egyesület szokásos, közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján szó volt az uránbánya elleni népszavazásról és az Európa Zöld Fővárosa-cím pályázatáról is.
Kővári János, az ÖPE elnöke hangsúlyozta, az alkotmány része az emberi egészség és a természet védelme.

Az alaptörvényre hivatkozással nem fogadták el, az alaptörvényre hivatkozással fogják megfellebbezni

A sajtótájékoztatón Kővári felidézte az uránbánya nyitása elleni eddigi eseményeket, mint a környezetvédelmi hatósághoz benyújtott beadványok, vagy a nemrégiben hivatalosan benyújtott népszavazási kezdeményezés. A keddi szakbizottsági ülésen kiderült, a helyi választási bizottság nem fogadta el az ÖPE által beadott kérdést arra hivatkozással, miszerint „nem lehet egy alkotmánybírósági határozat szerint a város teljes területén megtiltani az uránbánya létesítését”. – Mivel részt vettem annak idején az alaptörvény előkészítésében, tudom, hogy annak alapelve az emberi egészség és a természet védelmének elsőbbsége, tehát épp az alkotmány biztosítja az ilyen létesítmények létesítése elutasításának lehetőségét és a népszavazás lehetőségét ilyen ügyekben, igaz csak a saját településen van ehhez jogunk, ezzel együtt kijelenthetem, nem fogjuk hagyni, hogy bármilyen cég engedélyt kapjon az uránbánya újranyitására – mondta Kővári János. – A döntést természetesen megfellebbezzük, és ha kell, az Alkotmánybíróságig is elmegyünk, és akár kezdeményezzük a bányatörvény módosítását is!

Meg kell pályázni az Európa Zöld Fővárosa-címet!

Az ÖPE elnöke emlékeztetett arra, hogy Pécs már 2014-ben és ’16-ban is megpályázta a címet, akkor az sikertelen volt. A közép-európai országok közül eddig egyedül egy szlovén város adott be sikeres pályázatot, leginkább a nyugat-európai magállamok városai nyertek.

Kővári János elmondta, hogy Pécsen már eddig is több zöld beruházás valósult meg mintegy 20 milliárd forint összegben, vagy éppen folyamatban van, mint a helyi gazdaságot erősítő KKV-k támogatása, a helyi piacok fejlesztése, de idesorolhatóak a magáncégek fejlesztései is, mint az Pécsi Erőmű Karolina-külfejtésének a rekultivációja, amely mintegy 7-8 év alatt 8-10 milliárd forintért állítja helyre a pécsbányai területet. További jó példa a Kővári által kezdeményezett Életfa program is, amely során ötezer fát ültettek a pécsiek. – Friss döntések eredményeként pedig már elérhetőek a bérelhető kerékpárok, amelyeket az egész városra szeretnénk kiterjeszteni, vagy éppen a középületek folyamatos energetikai korszerűsítései – emelte ki az önkormányzati képviselő. Kővári hozzátette, az elektromos buszok esetében nemrégiben már érvényes ajánlatok érkeztek be, így az első ilyen járművek most már kézzel fogható közelségbe kerültek, de az ÖPE szeretné, ha 2022-ig az összes buszt kicserélné a város.

Az eseményen Vozár Pál, az ÖPE alelnöke elmondta, Péterffy Attila polgármesterjelölt eddig ismertetett programelemei nem fenntarthatóak, ráadásul ezek további kiadásokat jelentek az önkormányzat számára. Vozár szerint a város jelenlegi helyzetében csak olyan választási ígéretekkel kellene kampányolni, amelyek figyelembe veszik a város jelenlegi rossz pénzügyi helyzetét. – A fenntarthatóság talán kevésbé ismerős Péterffy Úr számára, ha visszaemlékeznek a pécsiek, például öt évvel ezelőtt még büszkén mondta azt, hogy az erőmű 450 ezer tonna fát égetett el évente – tette hozzá Vozár Pál.

EZF2022 menetrend

A pályázatot idén ősszel kell benyújtani, a projektben az egyetemen kívül részt fog venni a kamara, az egyházak és helyi vállalkozások, civil szervezetek is. A pályázatról várhatóan jövő év közepén döntenek, majd az abban foglaltakat meg kell valósítani 2022-ig.
– A program alapját egyébként az okosváros-fejlesztések adhatják, ugyanis a pályázatnak tartalmaznia kell gazdaságfejlesztési és városüzemeltetés-korszerűsítési elemeknek is. Erre a típusú összefogásra egyébként jó példa a Virtuális Erőmű projekt is – mondta Kővári János, akit egyébként Páva Zsolt polgármester felkért az Európa Zöld Fővárosa-pályázat önkormányzati koordinátorának, erről a csütörtöki közgyűlésen döntenek a képviselők.