Népszavazás: Kőváriék az Uránbánya elutasítását akarják

Mintegy egy éve foglalkoztunk már azzal, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület egy magyar-ausztrál cég uránbánya-nyitási tervei ellen fog fellépni. A cég egyébként már nyolc éve megkezdte a fúrásokat, Kővári már akkor is tiltakozott ellene, parlamenti képviselőként és pécsi bizottsági elnökként is.
Tavaly, szintén a Víz Világnapja környékén volt egy sajtótájékoztató, amelyen Kővári János jelezte, semmiképpen nem fogják hagyni a multicég terveinek megvalósítását.

Néhány nappal a bejelentés után Kővári már be is adta a Környezetvédelmi Hatóságnak a jogi észrevételeket, valójában ezzel ügyfélként bejelentkezett az ügybe. „A mai napon, ígéretünkhöz méltón, beadtuk a Környezetvédelmi Hatósághoz azon jogi észrevételeinket, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy az uránbányanyitást kérelmező cég nem kaphat környezetvédelmi engedélyt, és így nem nyithat bányát, mert súlyosan veszélyeztetné Pécs és környéke ivóvíz ellátását, valamint roncsolna jelentős természetvédelmi területeket.” – mondta akkor az ÖPE elnöke.

Mint azt hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Kővári János elmondta, nem hisz  abban, hogy a cég letett volna szándékáról, az uránbánya újranyitásáról, ezért most népszavazást kezdeményeztek a jegyzőnél, amelyet át is adott hivatalosan Lovász Istvánnak. A konkrét kérdés, amelyet ha elfog a helyi választási bizottság, ez lesz:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pécs Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatát és Szabályozási tervét úgy módosítsa, hogy a város közigazgatási területén belül uránbányászathoz és uránérc kitermeléséhez kapcsolódó építmények és műtárgyak létesítését megtiltsa?

12 ezer aláírás kell a népszavazás kiírásához.

Kővári hangsúlyozta, az uránbánya nem szép emlék, és sokkal nagyobb károkat okozott már eddig is, mint amennyire a közhiedelem tartja. – A korábbi bányaművelés után a teljes rekultiváció mintegy 40 milliárd forintjába került már az államnak, azaz adózó magyar állampolgároknak, és még nem beszéltünk a vízbázisaink védelméről sem, ami ugyanilyen, ha nem fontosabb.
Kővári János szerint sokkal inkább zöld fordulatra van szükség, amelyhez jól kapcsolódhat az Európa Zöld Fővárosa cím megpályázása, valamint a város fenntartható működésre való átállítása, mint például a megújuló energiák alkalmazása, vagy az elektromos közösségi közlekedés bevezetése. – Mindez ráadásul kiszámítható és tervezhető költségvetési megtakarításokat is jelentene az önkormányzatnak, ugyanis a „zöld város” nemcsak olcsóbb, de sok ezer munkahelyet is teremt az épületek és a közlekedés korszerűsítésével, az alternatív energia használatával és az okos technológiák fejlesztésével – hívta fel a figyelmet végül az ÖPE elnöke.

Az uránbánya súlyosan veszélyeztetné a pécsi ivóbízbázist – pécsért.hu

A Víz Világnapja apropóján tartott sajtótájékoztatót az Összefogás Pécsért Egyesület, melyen a szervezet elnöke – utalva Áder János köztársasági elnök üzenetére – a többi között elmondta, a 21. század egyik legfontosabb értéke a víz. Kővári jelezte, az ÖPE meg fogja vétózni az uránbányanyitást.

Az ÖPE megvétózta az uránbánya nyitását a hatóságnál – pécsért.hu

„A mai napon, ígéretünkhöz méltón, beadtuk a Környezetvédelmi Hatósághoz azon jogi észrevételeinket, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy az uránbányanyitást kérelmező cég nem kaphat környezetvédelmi engedélyt, és így nem nyithat bányát, mert súlyosan veszélyeztetné Pécs és környéke ivóvíz ellátását, valamint roncsolna jelentős természetvédelmi területeket.” – írta tájékoztatójában Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.