Kővári: Tegyünk pontot az uránbánya nyitás végére!

Rendhagyó helyszínen, a pécsi Mecsekszentkúton ­– amely a Natura2000 és a Nyugat-Mecsek tájvédelmi körzet része – tartott sajtótájékoztatón Kővári János. Az Összefogás polgármester-jelöltje bejelentette, hogy a pécsiek megkérdezésével pontot kívánnak tenni az uránbánya-ügy végére, mégpedig népszavazás kezdeményezésével, amely megtiltaná, hogy a természetvédelmi területen, más helyen pedig a vízbázis mentén, valamint a lakóházak közelében uránbánya létesítmények jöhessenek létre.

Kővári János elmondta, az Összefogás Pécsért Egyesület kérdőívek segítségével, a város több pontján élőket folyamatosan kérdezi arról, milyen városban szeretnének élni, valamint, hogy mit gondolnak az uránbányáról.
– Bár még nincs vége, de már így is nagyon sokan jelezték, hogy nem kérnek olyan létesítményekből, amelyek az emberre vagy a természetre káros hatást fejtenek ki, illetve ingatlanaik értékét csökkentik – tájékoztatott az ÖPE elnöke, majd hozzátette, mindezekért elutasítják az Uránbánya létesítését is, amelynek engedélyeztetési eljárása napjainkban újraélesedett az környezetvédelmi hatóság korábbi elutasítása ellenére.

– Az Összefogás Pécsért polgármester-jelöltjeként számomra a pécsiek érdeke a fontos, és nem a haszonlesőké, ezért felszólítom a bányanyitást kezdeményező céget, hagyjon fel ezzel a szándékával, ellenkező esetben hamarosan benyújtjuk népszavazási kezdeményezésünket, amely korlátozná a bányához kapcsolódó létesítmények megépítését. Különös tekintettel, hogy az érintett területek természeti oltalom és vízbázis védelem alatt állnak, valamint jelentős károkat okozhatnak az ingatlantulajdonosoknak és a város nyugati részén élő lakosoknak. Immáron lassan tíz éve küzdünk a bányanyitás ellen, de csak nem adja fel a vállalkozó, hát most elfogyott a türelem, döntsön a nép! – mondta végül Kővári.

Az ügyben egyébként korábban az LMP is kezdeményezett aláírásgyűjtést, de a Választási Bizottság azt elutasította, illetékesség híján. Most az ÖPE ezért olyan kérdést tesz szavazásra, ami a város hatáskörébe tartozik. Az egyesület jogi beadványa sikeres volt a környezetvédelmi eljárás során is.