Kistelegdi István kapta a Breuer Marcell-díjat

Prof. dr. Kistelegdi István részére a pécsi történelmi belváros településrendezési-rehabilitációs tevékenysége során elért páratlan sikerei, építészmérnöki tudományos-szellemi sokszínűsége, továbbá eredményes oktatói pályafutásának elismeréseként a Breuer Marcell-díj kitüntetést adományozta Pécs városa. A díjat dr. Páva Zsolt polgármester nyújtotta át csütörtökön délelőtt a Pollack Expo megnyitóján.

Kistelegdi István szakmai pályáját 1968-ban Pécsett a Baranyaterv Tervező Irodánál kezdte építésztervezőként, majd irányító tervezőként, műteremvezetőként, szakfőmérnökként, főiskolai oktatóként dolgozott. 1988-tól a Janus Pannonius Tudományegyetem Műszaki Főiskolai Karán az Épületszerkezettan és Kivitelezés Tanszék docense, 1989-től tanszékvezető főiskolai tanára, 1993 és 1995 között főigazgatója volt. 1995-ben egyetemi tanári címet, 2001-ben DHL fokozatot szerzett. Az egyetemi szintű képzés megteremtője, majd DLA Doktori Iskola egyik alapítója, a mestertestület elnöke. A KISTELEGDI 2008 Kft. építész-tervezői vállalkozás tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Tudományos és művészeti pályafutását az építőművészet és a szakoktatói munka jellemzi. Kutatási területei a népi építészet és hagyományok kortárs alkalmazási lehetőségei, a műemlékvédelem, a történelmi városrészek rehabilitációja, az új épületek történelmi környezetbe való illeszkedése, a környezetkultúra és annak kapcsolata a felsőfokú építészeti oktatással.

Oktatásfejlesztési, integrációs, műemlékvédelmi és városrehabilitációs munkásságát miniszteri kitüntetésekkel, Janus Pannonius Művészeti díjjal, Ybl Miklós-díjjal, Pro Architectura-díjjal, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettel és Pro Universitate Emlékéremmel értékelték.  1997. évben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt.

Pécsi intelligens lakóház a legjobb hazai fenntarthatósági kezdeményezés – pécsért.hu

Több mint fél éves, több fordulós kiválasztási folyamatot követően jelentették be hazánk leginnovatívabb zöld projektjeit, az E.ON Energy Globe Magyarország díj nyerteseit. A verseny fődíját, egy 100% elektromos Nissan LEAF autót a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi „REBORN HOME ” elnevezésű, intelligens házátalakítási pályázata nyerte, melynek különlegessége, hogy az épület több energiát termel, min t amennyit fogyaszt.